Bezoek Film by the Sea bijna terug op pre-corona­niveau

Eregast Nastassja Kinski en festivaldirecteur Jan Doense (foto: Lex de Meester)

Afgelopen zondag was de slotdag van Film by the Sea. De 25ste editie trok bijna 41.000 bezoekers, zo’n 20% meer dan vorig jaar. Daarmee zit het filmfestival in Vlissingen weer bijna op het niveau van 2019, toen er 44.000 kaartjes werden verkocht.

De jubileumeditie was de vijfde onder leiding van Jan Doense. Die scoorde meteen goed bij zijn aantreden in 2019, dat in veel opzichten geldt als een recordjaar voor de filmsector. Het jaar daarna zag hij de bezoekcijfers echter instorten door de coronapandemie. In 2020 en 2021 trok Film by the Sea respectievelijk 21.448 en 28.443 bezoekers. Na twee jaar met beperkingen kon worden gewerkt aan het herstel, dat nu zo goed als voltooid lijkt.

Afgelopen zaterdag werden de prijswinnaars van de diverse competities bekend gemaakt. De Film & Literatuur Award, de belangrijkste prijs van het festival waar boekverfilmingen centraal staan, ging naar Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war van Sonja Heiss naar de gelijknamige roman van Joachim Meyerhoff. De International Student Jury Award ging naar Onder de blote hemel van schrijver/regisseur Lilian Sijbesma. Je verrai tourjours vos visages van schrijver/regisseur Jeanne Herry werd verkozen tot winnaar door de Jongerenjury.

De laatste lente van Thijs Visser werd uitgeroepen tot beste korte Zeeuwse fictiefilm. De prijs voor beste korte Zeeuwse documentaire ging naar Ben jij bij mij van Mark Lindenberg en Sophia van Ghesel Grothe. De Idealenwijk van Jacomien Kodde werd beste lange Zeeuwse documentaire.

De publieksprijs, tenslotte, ging naar Rocco & Sjuul van Anna van der Heide. Een meteoriet op Walcheren van Fifi Visser werd verkozen tot favoriete Zeeuwse film van het jaar.