Beslissing over artplex Utrecht uitgesteld

  • Datum 20-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Artist’s impression Bibliotheek++

Gisterenmiddag zou de Utrechtse gemeenteraad een beslissing nemen over de bouw van de zogeheten Bibliotheek++, met een acht zalen tellend artplex. De hoge kosten waren al een kritiek punt. Een te elfder ure ingediend alternatief plan vergrootte de bestuurlijke onenigheid verder. De stemming is nu uitgesteld tot 13 januari. Tegenstanders van het artplex, waaronder Jos Stelling, hebben drie extra weken voor lobbywerk.

Het oorspronkelijke plan voor de Bibliotheek++ voorzag in een bibliotheek, woningen en een filmhuis met acht zalen, gelegen aan het Smakkelaarsveld, vlakbij het Centraal Station. De kosten van het complex, dat in 2017 zou worden opgeleverd, waren geraamd op 62 miljoen euro. Filmhuis ’t Hoogt zou verhuizen naar het nieuwe artplex, in de nieuwe opzet twee keer zoveel zalen krijgen als nu en drie keer zoveel bezoekers moeten trekken dan de huidige 50.000 per jaar.

Tegenstanders heeft het artplex gehad vanaf het begin. De meest vocale is Jos Stelling, filmmaker en bioscoopondernemer, die Springhaver en het Louis Hartlooper Complex uitbaat. Hij vindt de constructie van een gesubsidieerd filmhuis in een groot verzamelgebouw te duur, overbodig en concurrentievervalsend bovendien. Op Facebook heeft hij uitgebreid zijn oordeel onderbouwd met argumenten.

Stelling heeft een medestander in Philip Wolff van Wolff Bioscopen. Die gaat een megabioscoop bouwen aan de ‘achterkant’ van het station, naast de Jaarbeurs. In een aantal van de vijftien zalen zullen arthousefilms worden geprogrammeerd. Een artplex op een steenworp afstand betekent wel een bijzonder grote groei van het aantal schermen in een specifiek segment en er kunnen vraagtekens gezet worden bij de levensvatbaarheid van die strategie. In een vroeg stadium formuleerden Stelling en Wolff daarom een antwoord op het gemeentelijke artplex-plan: de verbouwing van de City-bioscoop tot vier zalen tellend artplex.

De politiek viel vooral over de niet geringe kosten van Bibliotheek++. Maar de twijfel groeide nog verder toen in de aanloop naar de stemming van gisteren een alternatief plan ter tafel kwam. ChristenUnie, CDA, PvdA en D66 hadden bedacht dat het complex best kleiner kon. In plaats van acht zalen zou het artplex zes zalen tellen, de expositieruimte en een deel van de kantoorruimte — beoogd voor verhuur aan het Nederlands Film Festival — moesten worden ingeleverd. Maar als voor deze variant mogelijkheden bestaan waarom dan ook niet nog eens kijken naar het voorstel van Stelling en Wolff, zo redeneerde de SP, die de hele filmhuiskwestie tot onderwerp van de gemeenteraadsverkiezingen in maart wil maken.

Met zoveel nieuwe munitie voor debat is het niet vreemd dat de gemeenteraad er gisteren niet uitkwam. De stemming is nu uitgesteld tot 13 januari. En daarmee schuift scheidend burgemeester Aleid Wolfsen ook deze hete aardappel — een besluit over de nieuwe locatie van de tippelzone is ook uitgesteld — door naar zijn opvolger.

Edo Dijksterhuis