Berlinale schaft twee­kop­pige lei­ding af

Het filmfestival van Berlijn zal vanaf volgend jaar niet meer worden geleid door twee directeuren. De huidige artistiek directeur Carlo Chatrian en algemeen directeur Mariette Rissenbeek zullen worden vervangen door een interim-directeur. Het tweetal geeft sinds 2020 leiding aan het festival dat geldt als een van de belangrijkste van Europa.

De wisseling van de wacht werd afgelopen week aangekondigd door de Duitse cultuurminister Claudia Roth, zo meldt Der Spiegel. In een statement die grotendeels wordt geciteerd door Screen Daily stelt zij: “De noodzakelijke besluiten voor de modernisering van de Berlinale, het veiligstellen van haar toekomst en haar duurzaamheid moeten wederom in de handen liggen van één enkel persoon, zodat de Berlinale als publieksfestival in de nationale hoofdstad verder kan groeien en zijn positie als internationaal filmfestival van de A-categorie kan versterken.”

De Berlinale werd tot 2019 geleid door Dieter Kosslick. De toen 69-jarige directeur had het festival zestien jaar geleid, maar was in zijn nadagen onder vuur komen liggen. Uiteindelijk deed een open brief, waarin 79 Duitse regisseurs pleitten voor een frisse wind, hem besluiten zijn contract niet te verlengen.

De Berlinale vormt samen met Cannes en Venetië de filmfestivaltop van Europa. De 74ste editie vindt plaats van 15 tot en met 25 februari 2024.