Berlinale rijdt IFFR in de wielen met nieuwe competitie

Het filmfestival van Berlijn lanceert een nieuwe competitie voor speelfilmdebuten. Perspectives heet de competitie en er is een stevige hoofdprijs van €50.000 aan verbonden. Dat betekent concurrentie voor de Tiger Competition van het International Film Festival Rotterdam, die in dezelfde vijver vist.

De organisatie van het filmfestival Berlijn maakte het nieuws afgelopen week bekend. Perspectives borduurt voort op de Best First Feature Award, die de Berlinale uitreikt sinds 2006. De genomineerden waren tot op heden verspreid over alle programma’s. Met een aparte competitie, waar maximaal veertien films voor worden geselecteerd, neemt de zichtbaarheid toe. Filmmakers zullen hierdoor eerder geneigd zijn hun film in Berlijn in première te laten gaan.

Dat kan ten koste gaan van Rotterdam. Het IFFR, dat vlak naast Berlijn op de filmkalander staat, is altijd al in een – vriendschappelijke maar serieuze – concurrentiestrijd verwikkeld met de Berlijnse collega’s. Met de Tiger Competition, bedoeld voor makers met een eerste, tweede of derde film, had Rotterdam een ‘unique selling point’, maar dat wordt nu dus ondermijnd. Dat de prijs verbonden aan Perspectives ook nog eens hoger is dan de €40.000 die de Tiger-winnaar krijgt, strooit extra zout in de wonden.

De volgende Berlinale vindt plaats van 13 tot en met 23 februari 2025. De 54ste editie van het IFFR is dan net afgelopen. Het Rotterdamse filmfestival begint op 30 januari en eindigt op 9 februari 2025.