België stuurt Rundskop naar Oscars

Matthias Schoenaerts in Rundskop
Na het akkoord over de opsplitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde zijn de Belgen het ook over een ander heet hangijzer eens geworden: ze sturen niet het Waalse Le gamin au vélo, maar het Vlaamse Rundskop naar de Oscars.
Waar de selectie van de Nederlandse inzending voor de Oscars zonder noemenswaardig debat geschiedde, discussieerden filmliefhebbers in België al weken over de knoop die doorgehakt moest worden. Deels had het te maken met het feit dat men daar, in tegenstelling tot bij ons, keuze uit verschillende internationaal aansprekende titels had. Rundskop van Michaël R. Roskam deed het goed in Berlijn, Le gamin au vélo van Jean-Pierre en Luc Dardenne greep net naast de Gouden Palm en Hasta la vista van Geoffrey Enthoven won de Grote Prijs in Montréal.
Toch ging de discussie niet alleen over kwaliteit. Net als in de slepende kabinetsformatie was de tegenstelling tussen Vlaanderen en Wallonië een factor. Vlamingen maakten zich zorgen dat Rundskop en Hasta la vista de Vlaamse helft van de commissie zouden verdelen, waardoor de Dardennes dankzij een gesloten Waals front voor de vierde keer voorgedragen zouden worden. Na de overweldigende winst van Rundskop bij de Vlaamse Filmprijzen van vorige week was al duidelijk dat het gevaar van Vlaamse verdeeldheid niet zo groot was. Bovendien zal bij de keuze van de Waalse commissieleden meegespeeld hebben dat Rundskop ook als Tête de boeuf volle zalen trok in België.
Vijfmaal werd een Belgische film genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. De laatste keer gebeurde dat in 2000 met Iedereen beroemd! van Dominique Deruddere. Geen van de nominaties werd verzilverd. Mocht Rundskop genomineerd worden, dan is dat deels ook een Nederlands succes. De film is een coproductie van het Amsterdamse Waterland Film.
Erik Schumacher