Batman op Wall Street

  • Datum 21-10-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Flickr/BlaisOne

Occupy Wall Street mag dan geen uitgesproken doelstellingen hebben, de opzet is in ieder geval niet om de personeelskosten van miljoenenbedrijven te drukken. Toch is daar nu sprake van. Volgens geruchten wil Warner Bros. de demonstranten als figuranten gebruiken voor de nieuwe Batmanfilm.

De opnames voor The Dark Knight Rises, de derde Batmanfilm van Christopher Nolan, zijn inmiddels al maanden onderweg. Volgens plan worden in de eerste twee weken van november de laatste scènes geschoten in New York. Pikant is dat de opnames plaatsvinden op Wall Street, twee straatblokken verwijderd van het tentenkamp in Zuccotti Park dat sinds enige weken door demonstranten is opgeslagen.

De LA Times meldt dat Nolan plannen smeedt om de aanwezigheid van Occupy Wall Street in zijn voordeel te gebruiken. Volgens een anonieme insider hebben de acteurs te horen gekregen dat er scènes gedraaid zullen worden in Zuccotti Park. Nolan zou de demonstranten goed kunnen gebruiken, aangezien hij in The Dark Knight Rises een Gotham City wil laten zien waarin corruptie en misdaad hoogtij vieren. Occupy Wall Street zou met andere woorden een welkome bron van gratis figuranten zijn — een kostenbesparing voor een productie van mediaconglomeraat Warner Bros. met een budget van 250 miljoen dollar, waarin de grote held ook nog eens een rijke zakenman is.

Het is onduidelijk wat er van het gerucht geloofd moet worden. Tegenover de New York Times heeft een vertegenwoordiger van Warner Bros. ontkend dat er in Zuccotti Park gefilmd zal worden. Maar aangezien Nolan geobsedeerd is door geheimhouding zegt die officiële ontkenning weinig. Tegelijkertijd maakt de regisseur er een gewoonte van om de vele volgers van zijn producties met valse geruchten op het verkeerde been te zetten. Over twee weken, wanneer Batman New York aandoet, zal blijken of hij campingaz heeft meegenomen.

Erik Schumacher