Balls grote winnaar derde editie Shortcutz Awards

  • Datum 26-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Balls

Er waren gisterenavond bij de uitreiking van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards prijzen te vergeven in tien categorieën. Balls won er drie. Daarmee is de film van Janne Schmidt de grote winnaar van de derde editie van het gala voor korte film.

De jury van de Shortcutz Awards is niet vies van lastige onderwerpen. Bij de allereerste editie in 2014 viel Wednesdays van Aaron Rookus Balls in de prijzen, een ongemakkelijk schurend miniatuurtje over pedofilie. Met Balls (Nederlandse titel: Ballen, hier te zien op Vimeo) is weer gekozen voor een onderwerp waarbij je niet meteen gezellig onderuitzakt. Een 22-jarige student met teelbalkanker is de hoofdpersoon. Voordat hij in chemotherapie gaat en tijdelijk terugverhuist naar zijn ouders, houden zijn huisgenoten een afscheidsdiner. De emoties lopen hoog op, totdat een van de huisgenoten besluit de avond te redden met een gewaagde actie.

Regisseur Janne Schmidt, die eerder al erkenning voor haar film kreeg in de vorm van selectie voor diverse internationale festivals, ging er gisterenavond in EYE vandoor met de hoofdprijs. Ze versloeg zeven andere genomineerden en kreeg de Mr Zee’s Best Film Award, die gepaard gaat met €5000 prijzengeld van Cam-a-Lot en €5000 van Filmmore. Acteur Bram Suijker won in de categorie Best Actor en Paul Bontenbal legde beslag op de prijs voor het beste scenario.

Er was nog een films die meer dan één onderscheiding wist te bemachtigen. Expose van Moniek van der Kallen kreeg de prijs voor beste experimentele film en werd ook uitgeroepen tot publieksfavoriet — een prijs die dit jaar voor het eerst in het leven is geroepen.

De prijs voor de beste regisseur ging naar Ena Sendijarevic voor Fernweh. Saadet Yuce kreeg de Mr Zee Best Actress Award voor haar rol in Before we lose. Portrait of a Wind-up Maker van Darío Pérez werd uitgeroepen tot beste animatie en My Father’s Secret van Marlies Bosma tot beste documentaire. De prijzen voor cinematografie en post-productie, tenslotte, gingen naar respectievelijk Casper Brink (Fast Nacht) en Maarten Groen (Rotor).

Het Shortcutz-prijzengala is het sluitstuk van een jaar lang Shortcutz-avonden. Wekelijks tonen twee jonge filmmakers hun werk en aan het eind van iedere maand wordt een maandwinnaar gekozen, die meedingt naar de titel ‘beste korte film van het jaar’.

Edo Dijksterhuis