Bah, filmrecensies

  • Datum 06-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Weekblad Nieuwe Revu had altijd gemiddeld drie filmrecensies in een nummer, maar na een restyling zijn er twee verdwenen. Wekelijks krijgt nog slechts één film een recensie. Redacteur André Nientied, die al jaren voor Nieuwe Revu filmrecensies schrijft, is er niet blij mee. "Ik heb me verzet, maar het heeft niet geholpen. De rubrieken zijn opnieuw ingedeeld en film heeft moeten inleveren. Er is meer aandacht voor tv en dvd. Een filmrecensie heet ook geen filmrecensie meer maar beeldrecensie."

Aan de restyling ligt een lezersonderzoek ten grondslag waar Nientied niet van onder de indruk is. "Iedereen haalde daar uit wat in zijn kraam te pas kwam. Recensies zouden slecht worden gelezen, maar volgens mij had die uitkomst veel met de vraagstelling te maken." Die ene wekelijkse recensie die nog wel mag worden geschreven, kan overigens nauwelijks nog een recensie worden genoemd, omdat negatieve kritiek uit den boze is. Nientied: "Elke week staat er ‘moet je zien’ boven, of het nu een 3 sterren- of een 5 sterrenfilm betreft."

Is Nieuwe Revu een uitzondering of zet het blad een trend? Nientied: "Dat recensies steeds korter moeten worden, is bij kranten en tijdschriften al een tijd aan de gang. Ik dacht dat de grens was bereikt, maar blijkbaar dus niet." De gekwelde redacteur benadrukt wel dat het snoeiwerk in Nieuwe Revu alleen recensies betreft. "Aan de hoeveelheid filminterviews en setverslagen verandert niets. De aandacht daarvoor blijft even groot."

Jos van der Burg