BAFTA Awards: McQueen op koers voor Oscars

  • Datum 17-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Steve McQueen met zijn prijs

De belangrijkste prijs bij de uitreiking van de BAFTA Awards, die voor beste film, is gisterenavond gewonnen door 12 Years a Slave. Het is bijna een natuurwet dat de winnaar ook de Oscar voor beste film wint. Regisseur Steve McQueen ligt dus op koers voor een gouden beeldje. De concurrentie zal vooral komen van Gravity, dat zes van zijn elf nominaties wist te verzilveren in Londen.

12 Years a Slave
was genomineerd in tien categorieën en won uiteindelijk in twee. Maar net als bij de Golden Globes, waar regisseur Steve McQueen ook maar één keer naar het podium mocht komen, was het wel de belangrijkste prijs die gewonnen werd. Ook was er een prijs voor de cast. Greep hoofdrolspeler Chiwetel Ejiofor in Los Angeles nog naast de onderscheiding voor beste acteur, in Londen werd dat rechtgezet.

Na de Golden Globes gold American Hustle nog als de belangrijkste Oscar-concurrent voor 12 Years a Slave. Bij de British Academy of Film and Television Arts kon de jaren zeventigfilm echter weinig potjes breken. Van de tien nominaties werden er drie verzilverd: Make-up and Hair, Best Original Screenplay en beste vrouwelijk bijrol (Jennifer Lawrence).

De grote winnaar in kwantitatief opzicht was Gravity. De film van Alfonse Cuaron, die goed was voor elf nominaties, won zes prijzen. De belangrijkste daarvan zijn die voor beste regie en beste Britse film — hoewel de aanduiding van die laatste categorie los geïnterpreteerd moet worden. De andere vier prijzen werden toegekend voor geluid, special effects, camerawerk en soundtrack.

In de categorieën animatie en documentaire waren er geen verrassingen. De gedoodverfde winnaars Frozen en The Act of Killing kregen hier de prijzen. Verder werden er nog speciale oeuvreprijzen uitgereikt aan Peter Greenaway en Helen Mirren, en werd Will Poulter uitgeroepen tot ‘rising star’.

Edo Dijksterhuis