Avond­lock­down ver­lengd, steun­maat­regelen ook

Wat al was uitgelekt, werd gisterenavond bevestigd: de avondlockdown wordt verlengd. En niet met drie maar met vier weken. Het demissionair kabinet heeft toegezegd ook de steunmaatregelen te verlengen en er is een apart potje voor de cultuursector.

Filmtheaters en bioscopen kunnen de doorgaans lucratieve kerstdagen op hun buik schrijven. Tot voorlopig 15 januari mogen ze niet open zijn tussen 5 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends. Gedurende de openingsuren moeten bezoekers een mondkapje dragen als ze niet op hun stoel zitten en de 1,5 meter afstand in acht nemen.

Demissionair premier Rutte haastte zich tijdens de persconferentie te zeggen dat de coronasteunpakketten voor ondernemers nog zeker tot maart 2022 van kracht blijven. Dat geldt voor de loonsteun NOW en de TLV (Tegemoetkoming Vaste Lasten) voor bedrijven die minstens 20% omzetverlies hebben gedraaid – een categorie waar de Nederlandse bioscoopbranche in zijn geheel binnen valt.

Voor de zwaar getroffen cultuursector trekt het demissionair kabinet nog eens €59,5 miljoen uit. Daarnaast is €25 miljoen vrijgemaakt voor leningen, die aangevraagd kunnen worden tot het einde van het tweede kwartaal van 2022.

Ook het Nederlands Filmfonds is meteen in actie gesprongen. Met ingang van 1 januari 2022 wordt de huidige garantieregeling voor film uitgebreid naar televisiedocumentaires en dramaseries van onafhankelijke producenten. Met de Garantieregeling Pandemie 2022 worden onverzekerbare kosten gedekt die kunnen ontstaan door corona, bijvoorbeeld door het uitvallen van personeel of beperkingen door overheidsregels.


Update, 18/12 20.00 uur: Slechts enkele dagen na het verlengen van de avondlockdown besluit het demissionair kabinet, op advies van het OMT, op nog strengere maatregelen. Tot ten minste 14 januari mogen alleen essentiële winkels open zijn.