Avond­lock­down treft bios­copen en film­theaters

Hoewel bewezen is dat bioscopen en filmtheaters geen bronnen van besmetting zijn, staan ze toch in het rijtje instellingen en winkels die vanaf zondag om 5 uur ’s middags dicht moeten. De avondlockdown, die tijdens de coronapersconferentie gisterenavond werd aangekondigd en voorlopig drie weken duurt, treft de filmvertoningsbranche hard. Pathé probeert de schade op te vangen door meer middagvoorstellingen te plannen.

Behalve sluiting om 5 uur ’s middags is ook de 1,5 meterregel weer van kracht. Dat betekent dat zalen op maximaal een derde van hun capaciteit kunnen draaien. Bezoekers moeten ook hun QR-code laten zien en een mondkapje dragen als ze niet op hun stoel zitten.

Enkele weken geleden werd bekend dat bioscopen en filmtheaters weer aanspraak kunnen maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TLV). Die ondersteuning is bedoeld voor bedrijven die hun omzet met minstens 30% zien dalen. Er is tevens €68 miljoen vrijgemaakt om de cultuursector te compenseren tot het einde van het jaar.

De grootste bioscoopketen van het land, Pathé, heeft als reactie op de maatregelen meteen zijn programmering aangepast. Vanaf zondag worden waar mogelijk meer matineevoorstellingen aangeboden. Ook de makers van Captain Nova, waarvan de release staat gepland voor aanstaande donderdag, maken er het beste van. Zij brengen hun familiefilm gewoon uit.