Armageddon-advies

  • Datum 20-01-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Robert Alberdingk Thijm

"Stel dat 2011 nou echt ons laatste complete filmjaar was. Wat willen we dan?" Dat was de vraag die gisteren werd gesteld in een korte toespraak geschreven door scenarist Robert Alberdingk Thijm en uitgesproken door acteur Gijs Scholten van Aschat op de nieuwjaarsreceptie van de verzamelde filmbranche. Dit aangezien van diverse kanten wordt voorspeld dat de wereld in 2012 zal vergaan.

Het antwoord: "Alleen nog maar televisiedrama, films en documentaires maken die er echt toe doen. Die betekenis hebben. Die gemaakt moeten worden — omdat we nog maar één jaar hebben. Eeuwige plannen en dromen, die geen plannen en dromen mogen blijven. Die werkelijkheid moeten worden. Omdat het nu of nooit is."

Het zal een omslag betekenen voor de Nederlandse fimbranche, besefte de spreker zich. "Makers die niet meer kunnen zeggen: eigenlijk wilde ik iets anders, maar dit kwam op mijn pad en de huur moet toch betaald. Een filmsector waar geen ruzie meer gemaakt wordt, omdat er simpelweg geen tijd is om ruzie te maken. Dat verschillende organisaties gaan samenwerken. Misschien dat er eindelijk knopen worden doorgehakt en de handen ineen geslagen."

Maar de spreker wist eigenlijk ook wel dat de tijden allang veranderd zijn. De cinema is uit de vastomlijnde bioscoop verhuisd naar "het grote wereldrepertoire" op iPads en internet. Maar, werd er gewaarschuwd: "Daar hoort ook een regeling van rechten bij die werkt voor wereldrepertoire en recht doet aan iedereen. Makers én gebruikers. In de muziek gaat dat al sinds jaar en dag goed via collectieve regelingen en collectief beheer van auteursrechten. En het laatste jaar van ons bestaan, zou dat nou toch ook eens eindelijk in onze filmsector moeten gebeuren."

Joost Broeren