App met filmondertiteling voor doven en slechthorenden

Filmkijken kan een uitdaging zijn als je slecht of niet hoort. Subcatch brengt daar verandering in. De app die op 26 november tijdens IDFA wordt gelanceerd levert speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden bij Nederlandstalige speelfilms en documentaires. Subcatch is ontwikkeld met de technologie van Earcatch, de succesvolle app die audiobeschrijvingen levert voor blinden.

Het bijzondere aan de app is dat hij bij elke vertoning in elke bioscoop kan worden gebruikt. Het enige wat nodig is, is een smartphone of tablet. Zowel app als ondertiteling worden gratis ter beschikking gesteld door de Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

Subcatch is geen overbodige luxe als je bedenkt dat Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden telt. Die vissen vaak achter het net, zoals laatst ook bleek uit onderzoek dat concludeerde dat hun gezond slechter is omdat ze veel informatie niet meekrijgen. Op cultureel vlak geldt een soortgelijke achterstand. Ook bioscopen zijn niet echt toegankelijk voor bezoekers die de dialogen niet kunnen volgen of relevante geluiden niet horen.

Subcatch laat niet alleen de dialogen zien maar benoemt ook welk personage aan het woord is beschrijft de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden. Ook voor Engelstalige films wordt steeds vaker dit soort verrijkte ondertiteling gemaakt. Voor vrijwel elke Nederlandse film is hij er al omdat het Nederlands Filmfonds hem verplicht stelt voor productie waar zij aan bijdraagt. Tot nu toe kwam hij echter pas beschikbaar wanneer de film op DVD, VOD of televisie te zien is.

Subcatch wordt op 26 november ten doop gehouden in Pathé de Munt bij de feestelijke vertoning van Lost in Memories. De app is tijdens IDFA ook bij een aantal andere Nederlandstalige films te gebruiken.