Animatiestudenten scoren hit met eindexamenfilm

  • Datum 17-08-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De animatiefilm waarmee vier studenten afstudeerden aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht is op internet een enorm succes. Mac ‘n’ Cheese werd al honderdduizenden keren bekeken. En dat terwijl de docenten van de HKU er aanvankelijk niets in zagen.

Mac ‘n’ Cheese staat iets meer dan twee weken online en is over de hele wereld al meer dan 750.000 keer bekeken. De ruim twee minuten durende film over een wilde achtervolging werd de hemel ingeprezen op de toonaangevende weblog Short of the Week. Sindsdien loopt het storm. "Hij wordt nu elke dag nog zeker dertig- tot veertigduizend keer bekeken," vertelt Tom Hankins. Hij maakte de film samen met Gijs van Kooten, Guido Puijk en Roy Nieterau. "We hopen over een week of twee, drie op het miljoen te zitten. Dan gaat er wel een fles champagne open."

De vier makers kunnen een lange neus trekken naar hun docenten. Toen ze hun plannen presenteerden, zagen die er namelijk niets in. "We hebben ervoor moeten knokken om de film er doorheen te krijgen," zegt Hankins. "Er zit in Mac ‘n’ Cheese veel kinderachtige jongenshumor die bij een internetpubliek in de smaak valt, maar waar de leraren aan de HKU wat meer moeite mee hebben. Zij wilden alle elementen eruit halen die de film volgens ons juist leuk maken. Ze zien graag verhalen die stevig onderbouwd zijn en een boodschap hebben, terwijl wij ervoor kozen om dat helemaal te skippen."

Het snelle succes komt onverwacht, maar was wel een uitgesproken doel. Bij het schrijven en ontwerpen van de film hebben de makers bewust ingezet op een groot publiek. "We wilden thema’s gebruiken die op het moment hip zijn. De achtervolging is tegenwoordig bijvoorbeeld heel populair in korte animatiefilms. Het is heel lekker om naar te kijken in zo’n korte tijd." Commercieel denken, dat zou volgens Hankins wel wat vaker mogen gebeuren in de Nederlandse animatiewereld. "Veel films die gemaakt worden, zijn puur bedoeld voor festivals. Die worden alleen door een select groepje gezien. Dat is zonde."

En de docenten van de HKU? "Die waren uiteindelijk heel enthousiast," vertelt Hankins. "Misschien zijn ze door ons wel van gedachten veranderd over hoe een eindexamenfilm eruit hoort te zien. Ik denk dat ze de volgende keer wel even aan Mac ‘n’ Cheese denken als er studenten aankomen met het verhaal dat ze gewoon iets vets willen maken."

Erik Schumacher