Animatiefestival Utrecht opent met Monty Python

Natuurlijk komt er ook nog een ‘dead parrot’ voorbij.
Die eeuwige pijp, openlijke homoseksualiteit, liters gin en kamerbreed absurdisme. Dat zijn de basisingrediënten van A Liar’s Biography: The Untrue Story of Monty Python’s Graham Chapman, de openingsfilm van de zestiende editie van het Holland Animation Film Festival. Het festival, dat op 20 maart in Utrecht van start gaat, wordt vier dagen later afgesloten met The Croods.
Graham Chapman was in 1969 een van de grondleggers van het legendarische tv-serie Monty Python’s Flying Circus. Hij speelde ook de hoofdrollen in de Python-films The Holy Grail (1975) en The Life of Brian (1979). De rol van King Arthur viel hem en zijn collega’s behoorlijk zwaar aangezien Chapman medio jaren zeventig op het dieptepunt van zijn alcoholisme zat. Tijdens de opnames werd hij meermalig besprongen door een delirium tremens. Brian of Nazareth speelde hij twee jaar nadat hij rigoureus was afgekickt. Maar toen was de schade die hij zichzelf had aangedaan al onomkeerbaar. In 1989 overleed Chapman op 48-jarige leeftijd, één dag voor het twintigjarige jubileum van Monty Python. Terry Jones noemde het dan ook ’the worst case of party-pooping in all history’.
In de jaren tachtig tekende Chapman zijn memoirs op — moddervet aangezet en niet weinig gefabuleerd. Vlak voor zijn dood sprak hij ze in op tape. En die geluidsopnamen vormen de basis voor A Liar’s Biography: The Untrue Story of Monty Python’s Graham Chapman. Maar liefst vijftien verschillende animatiestudio’s hebben zich gebogen over deze onconventionele biopic. Alle Pythons, met uitzondering van Eric Idle, hebben aan de productie meegewerkt.
De slotfilm van het Holland Animation Film Festival (HAFF) is The Croods. Nicolas Cage leende zijn stem aan hoofdpersoon Grug, de bonkige vader van de eerste moderne familie op aarde die noodgedwongen haar oude vertrouwde grot verlaat en de wereld intrekt. Hun komische avonturen spatten in tintelend helder 3D van het scherm.
De complete selectie van het HAFF wordt naar verwachting volgende week bekend gemaakt. Voor de derde keer is er een internationale competitie voor langere animatiefilms. Daarnaast is er een internationale competitie shorts voor films van maximaal zestig minuten en een competitie Europese studentenfilms. In alle categorieën wordt een Grand Prix uitgereikt.
Voor het eerst zal er dit jaar ook een aparte prijs worden uitgereikt voor Nederlandse animatie. ‘Voorheen hadden we alleen een publieksprijs voor Nederlandse animatie’, vertelt programmeur Anet ter Horst. ‘We misten een prijs toegekend door een professionele jury, eentje die staat voor erkenning uit het veld.’ Er is geen geldbedrag aan de prijs verbonden, maar wel ‘eeuwige roem en een plastic ontworpen door striptekenaar Joost Swarte’.
Behalve in het Louis Hartlooper Complex vindt het festival ook plaats op internet. HAFFtube, het officiële festivalkanaal op YouTube, is het strijdperk voor de internationale webcompetitie. Tot en met 8 maart kunnen films tot vijf minuten worden ge-upload. Zodra er vijftig titels op staan, worden er dagelijks films weggestemd om ruimte te maken voor nieuwe animaties. Een professionele jury kiest de winnaar.
Edo Dijksterhuis