Animatiefestival Klik! morgen van start in EYE

  • Datum 06-11-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Djuma draait in de International Short Competition

Het Klik! Amsterdam Animation Festival is volwassen geworden. En daar hoort een passende locatie bij: filmmuseum EYE. De komende vier dagen zijn gevuld met de nieuwste animatiefilms, lezingen, workshops, een South Park Tribute Night en een themaprogramma over geweld in animatiefilms.

Het Amsterdamse festival werd opgericht in 2007 en heette toen nog Klit! Animatie Festival — een naam die was geadopteerd van het Belgische zusterfestival dat al sinds 2004 aan de weg timmert. Het festival, dat ijvert voor erkenning van animatiefilms als autonome kunstvorm, begon in Amsterdam-West. In 2008 verhuisde het naar filmhuis Kriterion, deed vorig jaar een pas op de plaats met een enkel een dag voor professionals en heeft nu de Grote Sprong Voorwaarts gemaakt: een volwaardig internationaal festival in filmmuseum EYE. De organisatie verwacht tenminste achtduizend bezoekers.
Telde de eerste editie nog ruim vijftig titels, inmiddels staan er 148 animatiefilms op het programma. Het festival opent morgenavond met de wereldpremière van Super van Johan Klungel. Ook draait het programma Dutch Delights, met een overzicht van wat er het afgelopen jaar in ons land is geproduceerd. De beste Nederlandse animatiefilms, vier in totaal waaronder Oscar-inzending Junkyard, dingen mee naar één van de vijf juryprijzen en twee publieksprijzen die op zaterdagavond worden uitgereikt. De concurrentie is stevig; de competitie gaat tussen 42 films.
Het themaprogramma is dit jaar gewijd aan geweld in animatiefilms. Het bijbehorende symposium heeft de sprekende titel ‘There will be (animated) blood’ meegekregen. De bijbehorende films zijn gecategoriseerd als cartoon violence, serious violence, disturbing violence en vintage violence. Een golden oldie mag natuurlijk niet ontbreken: uit de archieven van EYE is de klassieker Watership Down uit 1978 opgediept.
Ook tijdens de South Park Tribute Night op vrijdag zal het geweld niet van de lucht zijn. Het begint allemaal heel verantwoord met de lezing ‘South Park and the American Society’ door cultuurwetenschapper Brian Dunphy. Hij was ook als adviseur betrokken bij de documentaire The Making of South Park: 6 Days to Air, die aansluitend wordt vertoond. Daarna gaat de remmen los met favoriete fragmenten uit de serie en een sing-along van South Park-hits als ‘Fingerbang’ en ‘Kyle’s Mom is a Bitch’.
De moeite van het apart vermelden waard is The animated works of William Kentridge, dat zondagmiddag plaatsvindt. Van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar is tot 25 november nog de indrukwekkende installatie Black Box te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Wie een museumkaartje koopt, kan met korting naar het filmprogramma dat zijn animaties toont uit de afgelopen twintig jaar.

Edo Dijksterhuis