“Amsterdamse bezuinigingen op cultuur onnodig”

  • Datum 15-11-2011
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Jan Paternotte (D66)

De stoelendans tussen de Amsterdamse culturele instellingen begon vanmiddag al in debatcentrum De Balie, waar wethouder van Cultuur Carolien Gehrels haar vorige week gepresenteerde bezuinigingen kwam verdedigen. De grote zaal zat zo bomvol vertegenwoordigers van de sector, dat sommigen op de trap plaats moesten nemen. Een gelukkige die op het laatste moment nog een stoeltje had veroverd, verzuchtte: "Had ik er bijna nu al niet meer bijgehoord!"

Van de culturele instellingen die nu door de gemeente Amsterdam gesubsidieerd worden, zal naar verwachting eenderde die bijdrage verliezen. Onder andere Cinekid, Binger Filmlab, Imagine, Het Ketelhuis en Rialto zitten in de gevarenzone en moeten met elkaar en andere culturele instellingen de concurrentie aan. Gehrels kende tijdens het opstellen van de plannen "momenten van treurigheid", vertelde ze vanmiddag, maar ze ziet geen andere optie: de gemeente moet nu eenmaal flink bezuinigen, en daarbij kan de culturele sector niet overgeslagen worden.

Het belangrijkste nieuws voor de filmsector was dat er bijna niet over de filmsector gesproken werd. Van de 29 culturele functies die Gehrels in haar plannen centraal stelt, is er slechts één aan film gerelateerd. Vandaag onderstreepte ze in haar betoog het grote belang van dans, muziek, theater en beeldende kunst voor de stad. Over film meldde ze slechts dat EYE er straks voor moet zorgen dat de zalen in het dure, nieuwe gebouw wel de hele dag door benut worden. In de reacties uit de zaal werd de filmsector niet eenmaal genoemd.

Van een fanatieke strijdbaarheid in de culturele sector was nog weinig merkbaar. Vanuit de zaal werd voornamelijk kritisch meegedacht met de wethouder. Pas aan het einde van de bijeenkomst kwam de vraag aan de orde of er eigenlijk überhaupt wel bezuinigd moet worden. Jan Paternotte, fractieleider van D66 in de gemeenteraad, betoogde dat het feit dat de staatssecretaris al met de "motorzaag" door de cultuur gaat, voor Amsterdam juist aanleiding zou moeten zijn om extra in de sector te investeren. Hij noemde een aantal mogelijkheden om daar geld voor vrij te maken. De zaal schrok wakker en gaf het luidste applaus van de avond.

Erik Schumacher