Amsterdam Film Week: elke dag publiekspremières

  • Datum 26-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Captain Philips draait ook voor ‘onze jongens’ in Oman

Amsterdam Film Week begint maandag aanstaande met 12 Years a Slave en sluit een week later af met Diana. Op de tussen liggende vijf dagen is er iedere dag een publiekspremière te zien. Het 38 titels tellende aanbod van deze derde editie wordt in heldere categorieën aangeboden. Met een ADAM voor de publieksfavoriet.

Het is voor het eerst dat Amsterdam Film Week iedere avond een film vertoond die pas later in het seizoen in roulatie komt. ‘We zijn een jong festival en hebben niet de middelen om alle grote festivals af te reizen maar we hebben professionals die voor ons scouten en ons adviseren’, vertelt AFW-directeur Fulko Kuindersma. ‘Soms laten we onze eigen smaak doorschemeren, zoals bij Mistaken for Strangers over de tournee van rockband The National. Normaliter programmeren we geen documentaires maar deze film, die op het filmfestival van Tribeca heeft gespeeld, raakte een persoonlijke snaar bij de programmeurs.’

Het AFW-programma bestaat uit toegankelijke kwaliteitsfilms die zich al hebben bewezen op internationale podia zoals Tribeca. De ‘meer toegankelijke cross-over arthousefilms’ zoals Kuindersma ze noemt, worden zo veel mogelijk gepresenteerd op een locatie die past bij het statuur van de film. Zo draait het wat fijnzinniger La Grande Bellezza in Cinecenter, is de nieuwe film van de gebroeders Coen thuis in EYE en draait Captain Philips, het piraterijdrama met mainstreamster Tom Hanks, in Tuschinski 1. ‘Tegelijkertijd met de première van Captain Philips in Amsterdam wordt de film voor zevenhonderd mariniers vertoond op een fregat voor de kust van Oman. In Tuschinski hebben we een live-verbinding op het podium.’ Bij de vertoning van openingsfilm 12 Years a Slave zal regisseur Steve McQueen aanwezig zijn.

Kuindersma geeft toe nog wat te sleutelen aan de balans in de programmering. Die helt nu iets over richting Westerse en vooral Amerikaanse films. ‘Maar je kunt niet alle films krijgen die je wilt. Vooral als ze nog een Europese première voor de boeg hebben.’ Voor het eerst is het aanbod onderverdeeld in geografische categorieën, om ‘het publiek iets meer houvast te geven’. Deze aanpak wil de organisatie in de toekomst aanhouden.

Uitgezonderd de zes films die worden gepresenteerd onder de vlag Award Winning Highlights — titels die zijn gelauwerd tijdens de Oscars of Golden Globes zoals Argo en Amour — dingen alle films mee naar de festivalprijs, de ADAM voor de UPC Publieksprijs. Deze prijs werd vorig jaar niet uitgereikt omdat, volgens Kuindersma ‘we nog geen goede vorm ervoor hadden. Met de nieuwe categorieën is dat wel het geval.’ De winnaar wordt bekend gemaakt op de avond van 3 november.

De uitbreiding van het zalenaanbod, vooral met grotere theaters, maakt groei van het AFW mogelijk. De eerste editie in 2011 trok vijfduizend bezoekers. Vorig jaar waren dat er 7.500. En dit jaar verwacht Kuindersma er ‘zeker tienduizend’.

Edo Dijksterhuis