Amsterdam: eerste videokunsthotel ter wereld geopend

  • Datum 29-10-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Andaz-gasten krijgen Pickelporno van Pipilotti Rist voorgeschoteld

Amsterdam heeft weer een wereldprimeur: het eerste videokunsthotel ter wereld. Het Andaz Hotel, dat onderdeel is van de Hyatt-keten, is gehuisvest in de voormalige Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht en opent vandaag officieel haar deuren. De videocollectie telt ruim veertig werken en wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Het Andaz Hotel is het resultaat van een samenwerking tussen Paul Geertman van Aedes Real Estate, Marcel Wanders en de Hyatt Hotel Corporation. Projectontwikkelaar Geertman en vormgever Wanders kochten de OBA in 2008 toen de bibliotheek verhuisde naar de Oosterdokskade. In de vier daarop volgende jaren werd het pand ingrijpend verbouwd en door Wanders ingericht tot een luxe lifestyle hotel, dat wordt uitgebaat door Hyatt. Naast een hotel herbergt het complex ook bedrijfsruimtes voor de creatieve industrie.
Geertman en Wanders, die beiden kunstverzamelaar zijn, kozen videokunst als thema voor het hotel omdat het relatief jonge medium volgens hen ‘de levendigheid van de stad reflecteert’. De collectie, die is ondergebracht in de stichting The Mind’s Eye, telt grote internationale namen als Pipilotti Rist, Mark Titchner, Marc Bijl, Yael Bartana en Erwin Olaf. Ook jong, aanstormend talent zoals Anne de Vries, Johan Rijpma, Cristina Lucas en Anna Franceschini wordt getoond. De eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de selectie.
De video’s worden op verschillende manieren getoond. In de hotellobby staat een enorm scherm waarop nu Poison is a woman’s weapon Watson van Ryan Gander draait. In de gangen stuiten gasten op nog eens 35 schermen, waarop individuele werken te zien zijn. In ieder van de 117 kamers en 5 suites kan de gehele collectie worden bekeken volgens een video on demand systeem. Voor wie behoefte heeft aan meer achtergrondinformatie heeft Andaz een speciale bibliotheek ingericht met publicaties over videokunst.
Het is de bedoeling dat Andaz zich ontwikkelt tot een platform voor videokunst en zo het artistieke klimaat van de stad stimuleert. The Mind’s Eye wil de collectie de komende jaren verder uitbreiden. Tijdens Art Rotterdam Projections, de videokunstbeurs die in februari zijn eerste editie beleeft, zullen vier werken worden aangekocht.

Edo Dijksterhuis