Amstel-titels op PlayStation 3

  • Datum 19-11-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

LINKS

Het is natuurlijk gewoon toeval, maar toch: op de dag dat in Nederland geschreeuwd wordt om cultuur, beleeft op Video On Demand (VOD) portal MUBI (voorheen theauteurs.com) de Mexicaanse portmanteaufilm revolución zijn digitale première. Ter viering van honderdste verjaardag van de Mexicaanse Revolutie maakten tien Mexicaanse regisseurs — waaronder arthouse-grootheden als Carlos Reygadas en Fernando Eimbcke en acteurs Gabriel García Bernal en Diego Luna — elk een korte film over de tegenwoordige betekenis van ‘revolutie’.

De film, die in fysieke première ging op het filmfestival van Berlijn, wordt gratis aangeboden in het kader van de lancering van de nieuwe PlayStation3-dienst van MUBI. Sinds 3 november kunnen PS3-bezitters de gratis MUBI-applicatie downloaden, waarmee het aanbod van mubi.com tegen betaling op het televisiescherm te zien is. Bij dat aanbod zitten voor Nederlandse MUBI-gebruikers ook vijf films van distributeur Amstel Film, waaronder o’horten (Bent Hamer, 2007) en het Nederlandse links (Froukje Tan, 2008). Binnenkort wordt het aanbod uitgebreid met nog eens vijf tot zeven titels. Dezelfde titels zijn ook beschikbaar op Cinemalink.tv en zullen ook via het nog te lanceren platform Filmotech te zien zijn wanneer dat online gaat.

Amstels algemeen directeur Marieke Jonker is blij met MUBI’s stap naar de PlayStation. "De koppeling tussen pc en televisie hebben veel mensen nog niet gemaakt, dus het is heel mooi dat je op deze manier onze films direct op je tv kunt bekijken. Hierdoor zit je als digitale kijker niet meer vast aan wat je digitale kabelaanbieder voor je heeft uitgezocht; dat is meestal toch vooral commercieel product."

De terughoudende blik op VOD in de filmwereld verbaast Jonker. "Wij zijn als distributeur gestart met het idee: digitaal is de toekomst. Natuurlijk vinden we dat je films vooral in de bioscoop moet zien. Maar ik geloof niet zo in de kannibalisering waar veel bioscoopeigenaren vaak zo de mond vol van hebben. Er is het social event van het naar de bioscoop gaan, en er is het moment dat je in je pyjama op de bank zit en gewoon een film wilt zien. Die twee zie ik echt los van elkaar, maar ik geloof niet dat die mening breed gedragen wordt."

Joost Broeren