Amongst Friends nu ook naar Rotterdam en Nijmegen

  • Datum 08-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Een "sneak preview met een personal touch". Zo noemen de oprichters van Amongst Friends hun initiatief. Het bestaat inmiddels zeven jaar. Eerst alleen in Amsterdam, later ook in Den Haag, Utrecht en Leiden. Nu is het tijd voor verdere uitbreiding: Kino in Rotterdam en LUX in Nijmegen.

Amongst Friends heeft wel iets weg van de aloude filmclubs, die vroeger werden georganiseerd in filmhuizen, buurtcentra en op scholen. In 2009, het jaar van oprichting, bestond Netflix nog niet, maar ook met concurrentie van het overweldigende thuisaanbod blijft het model overeind. Of misschien zelfs juist daardoor. ‘Mensen vinden het fijn als er voor ze gekozen wordt’, is de ervaring van Hein van Joolen.

Samen met blogger en internetondernemer Nalden organiseert hij op iedere derde maandag van de maand een filmavond in Het Ketelhuis in Amsterdam. Anders dan de filmclubs van weleer, die doorgaans oude titels draaiden, programmeert Amongst Friends sneak previews van films die nog niet in roulatie zijn. Soms zijn ze de release weken voor, in een enkel geval zelfs maanden. The Interview, Dear White People, The Theory of Everything — Amongst Friends had ze als eerste. De avonden zijn vrijwel altijd uitverkocht. Onderscheidend voor Amongst Friends is "het extra’s" van die avonden. Dat kan een debat zijn of een inleidend verhaaltje.

Na uitbreiding naar Filmhuis Den Haag, Trianon Theater en het Louis Hartlooper Complex — vorig jaar werd tijdens het Nederlands Film Festival een speciale aflevering van Amongst Friends georganiseerd — zijn nu andere steden aan de beurt. Vanaf 19 december is er iedere maand een avond in Kino. In januari kunnen LUX-bezoekers kennis maken met de succesformule.

Edo Dijksterhuis