Amerikaanse critici tippen Spotlight voor Oscars

  • Datum 04-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Spotlight

De National Society of Film Critics, de belangrijkste vereniging van filmcritici in de VS, heeft Spotlight uitgeroepen tot beste film van 2015. Daarmee nemen de Oscar-kansen voor het drama over misbruik in de katholieke kerk behoorlijk toe. De criticiprijs is in het verleden vaak een goede graadmeter gebleken voor de prijs der prijzen.

In de categorie Best Film liet het drama van Tom McCarthy Carol en Mad Max: Fury Road achter zich. Spotlight, dat pas eind deze maand in première gaat in ons land, kreeg overigens nog een prijs, die voor beste script. Tod Haynes, regisseur van Carol, won nipt in de categorie Best Director. Hij had evenveel punten als McCarthy maar omdat zijn naam op meer stembiljetten voorkwam, werd hij uitgeroepen tot winnaar. Carol kreeg ook nog de prijs voor beste cinematografie.

De Nederlandse filmpers had overigens een andere voorkeur. Die verkoos eind vorig jaar Son of Saul tot beste film van 2015 en Bloed, zweet en tranen tot beste Nederlandse titel.

Beste acteur was volgens de Amerikanen Michael B. Jordan (Creed) en bij de vrouwen was dat Charlotte Rampling (45 Years). De score van beide stak met kop en schouders boven die van de andere genomineerden uit. Kristen Stewart werd bekroond voor haar bijrol in Clouds of Sils Maria, net als Mark Rylance voor zijn vertolking van Rudolf Abel in Bridge of Spies.

De National Society of Film Critics Awards zijn dit jaar voor de vijftigste keer uitgereikt. In het verleden werden onder andere J.K. Simmons, Patricia Arquette en Citizenfour gelauwerd door de critici om vervolgens ook een Oscar te winnen. Dat de voorspellende gave van de prijs dit jaar weer wordt bewaarheid, zit er dik in. Spotlight is volgens velen de grootste kanshebber. Indiewire noemde eind december de nominatie al ‘a sure thing’. De Oscars worden uitgereikt op 28 februari.

Edo Dijksterhuis