Titels ‘inhaal­editie’ IFFR 2022 bekend­ge­maakt

Kung Fu Zohra

De 2022-editie van het International Film Festival Rotterdam viel, net als het jaar daarvoor, door corona in het water. Alleen pers en vertegenwoordigers van de filmindustrie kregen tussen 26 januari en 6 februari online toegang tot de competitiefilms. Maar er komt een herkansing voor de rest van het publiek: Return of the Tiger (14 t/m 16 oktober). Het programma is net bekendgemaakt.

In een relatief korte periode worden in de Rotterdamse bioscopen Cinerama en LantarenVenster films vertoond uit de selectie van de 51ste editie. Het gaat om titels die meedongen in de Tiger Competition, de Big Screen Competition en Ammodo Tiger Short Competition. Filmmakers en speciale gasten zullen bij de vertoningen aanwezig zijn voor introducties en Q&A’s.

De herneming van de Tiger Competition, die films toont van beginnende filmmakers, bevat dertien titels. EAMI van de Paraguayaanse regisseur Paz Encina, won in februari de Tiger Award en Excess Will Save Us van Morgane Dziurla-Petit kreeg de Special Jury Award. Onder de aanwezige regisseurs bevinden zich onder andere Rahat Mahajan (The Cloud Messenger) en David Easteal (The Plains).

Kung Fu Zohra van Mabrouk El Mechri won in februari de VPRO Big Screen Award en wordt dit najaar dan ook getoond. Onder de acht titels van de Big Screen Competition bevinden zich ook The Island van Anca Damian en Splendid Isolation van Urszula Antoniak.

Van de Ammodo Tiger Short Competition 2022 worden veertien titels getoond. Twee van de drie winnaars in deze competitie, Becoming Male in the Middle Ages van Pedro Neves Margues en Nosferasta: First Bite van Bayley Sweitzer en Adam Khalil, zijn te zien tijdens Return of the Tiger. Nazarbazi van de Iraanse filmmaker Maryam Tafakory ontbreekt. Wel te zien zijn onder andere The Making of Crime Scenes van Hsu Che-yu en Tomorrow is a Water Palace van Leonor Noivo.