Allerlaatste editie Ciné Premières vandaag van start

  • Datum 06-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Openingsfilm Avant l’hiver

Zestien jaar lang werd Ciné Premières steevast aangeduid als ‘het belangrijkste Franse filmfestival in Nederland’, maar editie nummer zeventien, die vandaag opent, is hoogst waarschijnlijk de allerlaatste. Organisator Groninger Forum bestempelt het festival als ‘niche’ en zet in op nauwere banden met het IDFA. Het Institut Français Groningen zint op een doorstart.

Het startschot voor het ruim veertig lange en korte films tellende programma wordt vanavond in Groningen gegeven met Avant l’hiver, de nieuwe film van Philippe Claudel. Onder de titel La sélection officièlle worden hoogtepunten van de Franse filmproductie van het afgelopen jaar vertoond, zoals Grand Central met in de hoofdrol Léa Seydoux (La vie d’Adèle). Premiers Films bevat opvallende debuten en Cinéphile bijzondere producties voor fijnproevers. Korte films zijn ondergebracht in het competitieprogramma Côté Court. Tot en met 13 november zijn de films behalve in het Groningse ForumImages ook te zien in De Uitkijk in Amsterdam en het Filmhuis in Den Haag. Daarna zwermt een deel van het programma uit over Friesland en Groningen, en heeft de Verkadefabriek in Den Bosch iedere zondag van december festivalfilms op het menu staan.

In de persberichten van twee weken geleden waarin het programma bekend werd gemaakt, werd met nog geen woord gerept van het nadere einde van Ciné Premières. En ook op de website staat er niets over te lezen. Tegenover NRC Handelsblad noemt Dirk Nijdam, interim-directeur van het organiserende Groninger Forum, Ciné Premières echter ‘een nichefestival dat een te kleine groep mensen bedient’. Hoeveel bezoekers het festival trekt, wordt niet gezegd en is ook niet te achterhalen.

Groninger Forum heeft grote ambities en die zijn grotendeels verbonden met het gelijknamige cultureel centrum dat in 2017 met tien verdiepingen boven de stad moet uittorenen. Naast expositieruimtes en een grand café zal het complex ook bioscoopzalen bevatten. En bij zo’n schaalvergroting hoort volgens Groninger Forum een andersoortige programmering. Het vizier is in eerste instantie gericht op het IDFA. Dit jaar in december wordt een bescheiden deel van het IDFA-aanbod al in Groningen vertoond, maar het is de bedoeling dat dit uitgroeit tot een volwaardige dépendance. Het is ook niet ondenkbaar dat wordt gewerkt aan een dergelijke constructie met het IFFR. Groningen en Rotterdam hebben al enige jaren samenwerking achter de rug.

Dit betekent nog niet dat Ciné Premières definitief ter ziele is. Het Institut Français Groningen, die samen met Groninger Forum het festival organiseert, is naarstig op zoek naar sponsors en andere financiële bronnen om een herstart te realiseren.

Edo Dijksterhuis