Academy Museum of Motion Pictures geopend in LA

Academy Museum of Motion Pictures met het Geffen Theater dat ontworpen is door Renzo Piano

Bela Lugosi’s Draculacape, het ruimteschipmodel uit 2001: A Space Odyssey en de enige overgebleven haaienmal waar de hoofdrolspeler van Jaws mee gemaakt is. Het is een kleine greep uit de 13 miljoen objecten omvattende collectie van het Academy Museum of Motion Pictures. Eind vorige maand openden de deuren in Los Angeles.

De opening stond eigenlijk al gepland voor vorig jaar maar corona zorgde voor vertraging. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van cinema en is het eerste in zijn soort in Amerika. Het bevat bijna 28.000 vierkante meter aan expositiezalen, filmzalen en andere ruimtes. Het bestaande May Company Building uit 1939, een mooi voorbeeld van streamline-architectuur, is voor de museale transformatie drastisch verbouwd en voorzien van een bolvormig theater dat ontworpen is door Renzo Piano. De totale kosten lagen op $482 miljoen.

Het museum bevat een aantal zalen met vaste opstellingen over onder andere Pedro Almodóvar, Spike Lee, Black Lives Matter, klimaatverandering, arbeidsverhoudingen en #MeToo. De openingstentoonstelling is gewijd aan de Japanse animatieregisseur Hayao Miyazaki. Aansluitend is er een expositie te zien over zwarte cinema tot 1971.