‘Abjecte constructie’

  • Datum 01-10-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

‘Filmmakers starten actie onder CDA-leden tegen gedoog akkoord’, kopt het persbericht dat gisteren werd uitgestuurd. Filmmakers Jaap van Eyck, Pieter Kuijpers en Elsbeth Kasteel maakten een protestfilmpje, dat zij zaterdag 2 oktober bij de ingang van het CDA-congres in Arnhem doorlopend zullen vertonen. Van Eyck: "We hopen op die manier twijfelende CDA-leden tegen het akkoord te laten stemmen. Een regering waarin een racistische partij plaatsneemt, al is het maar als gedoogpartner, past gewoon niet bij Nederland. We voelden echt een verplichting om iets te doen, ik heb me nog nooit ergens zo over opgewonden als nu."
Met die kop boven het persbericht was initiatiefnemer Van Eyck overigens niet helemaal gelukkig: "We doen dit heel nadrukkelijk als drie particulieren, niet perse als filmmakers. Het gaat me ook helemaal niet om eventuele bezuinigingen in de filmsector." Dat betekent natuurlijk niet dat de steunbetuigingen en oproepen tot actie in Arnhem die onder andere San Fu Maltha, het Dutch Director’s Guild en acteursvereniging ACT inmiddels rondstuurden, niet welkom zijn. "Natuurlijk gaat de filmwereld me ter harte, maar dit overstijgt dat. Ik vind de constructie die er nu dreigt te komen echt abject, het druist in tegen alles wat we hier op school leren."
De actie werd al voor de publicatie van het regeer- en gedoogakkoord bekendgemaakt. "De inhoud van die akkoorden vind ik ook totaal oninteressant. Zolang een partijprogramma indruist tegen de grondwet, is een cordon sanitaire om die partij, beter gezegd die eenmansbeweging, wat mij betreft op zijn plaats."
Het filmpje is de simpelheid zelve: een eindeloze loop van Wilders die in de Kamer het CDA afdoet als ‘Christenen Dienen Allah’, en vervolgens de vraag: ‘Weet u het heel zeker?’ Van Eyck: "We hadden natuurlijk nog allerlei andere fragmenten kunnen gebruiken, maar dit geeft de essentie weer: bepaalde normen worden overschreden. De argumenten zijn inmiddels toch ook wel bekend. We wilden het zo kernachtig mogelijk houden, met dit fragment waarin Wilders CDA-leden wegzet als idioten."

Joost Broeren