Aantal filmfestivals licht gestegen in 2018

Zaaldiscussie tijdens Nederlands Film Festival

Nederland festivalland staat onder druk. Door aangescherpte regelregel is het aantal festivals, vooral op het gebied van muziek, met 10% afgenomen. Filmfestivals vallen echter buiten deze trend, zo blijkt uit de deze week gepubliceerde Festival Atlas. Hun aantal is zelfs iets gestegen.

Er vonden in 2018 in totaal 1444 muziek-, food-, beeldende kunst- en filmfestivals plaats in Nederland. Daarvan waren er 150 exclusief gewijd aan film. Vorig jaar lag dat aantal nog op 140 en het jaar daarvoor op 144. Omdat sommige evenementen meerdere keren per jaar plaatsvinden ligt het aantal edities nog hoger. In 2018 hadden elf festivals meerdere edities waardoor het totaal aantal edities uitkwam op 180.

Wie naar de kalender kijkt ziet dat er een duidelijke piek is in de lente en herfst. Ongeveer een derde van alle festivals vindt plaats in april en oktober. Noord- en Zuid-Holland zijn de provincies met de meeste festivals; Rotterdam en Amsterdam zijn goed voor 42% van alle edities. Op 66 van de festivals worden in totaal 436 prijzen uitgereikt in 86 categorieën.

Qua opzet is het filmfestivalaanbod redelijk homogeen: 88% is betaald, 73% meerdaags en 90% vindt plaats op een overdekte locatie. De grote meerderheid, 102 evenementen, heeft een algemene programmering en 24 festivals heeft als focus een specifiek land of regio. Hoewel 46% van de festivals 11 tot 50 films op het programma heeft, moet 64% het doen met slechts één scherm. Opmerkelijk is de redelijk hoge omloopsnelheid: 48% van de festivals is niet ouder dan vijf jaar. In 2018 telde ons land zelfs achttien nieuwe festivals, zoals het Tilburgs Film Festival en het Maghreb Festival in Haarlem.