A Syrian Love Story als voorproefje IDFA 2015

  • Datum 08-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

A Syrian Love Story

Het is nog ruim twee maanden wachten totdat IDFA 2015 van start gaat. Maar donderdag (om 20 uur) kan er al worden voorgeproefd. In Tuschinski in Amsterdam wordt A Syrian Love Story van Sean McAllister vertoond, over een liefde tegen de klippen van de Syrische burgeroorlog op. Na afloop is er een gesprek met de regisseur.

Actueler dan A Syrian Love Story wordt het niet. Hoeveel vluchtelingen aan de Hongaars-Oostenrijkse grens of in gammele bootjes voor de kust van Turkije hebben niet een verhaal te vertellen als dat van Amer en Raghda? De twee komen elkaar twintig jaar geleden in een Syrische gevangenis, waar ze maandenlang met elkaar communiceren via een klein gat dat ze stiekem in de muur gemaakt hebben. Ze worden verliefd en eenmaal vrij trouwen ze en krijgen ze kinderen. In 2009 belandt Raghda echter weer als politiek gevangene in de cel. Als ze plots toch weer vrijkomt, is de revolutie losgebarsten. Zij wil meestrijden, hij kiest voor het gezin. De burgeroorlog perst de lucht uit hun relatie en verplettert het gezin.

Sean McAllister volgde het gezin meer dan vijf jaar, was zo goed als onderdeel ervan en werd op een gegeven moment zelf opgepakt. In zijn directe en dynamische stijl laat de Britse regisseur zien wat het betekent om op de vlucht te zijn.

Op IDFA tv is een retrospectief te zien van McAllister, wiens filmografie teruggaat tot 1998 toen hij debuteerde met The Minders, een dubbelportret van de veiligheidsdienstmedewerkers die hem continu begeleidden tijdens zijn verblijf in Irak. Op het festivalkanaal zijn Japan, A Story of Love and Hate (2008) en The Reluctant Revolutionary (2012) te zien. De eerste documentaire portretteert een Japanse ondernemer die door de crisis alles kwijtraakt maar wel de liefde van zijn leven ontmoet. De tweede gaat over de onlangs weer in alle hevigheid opgelaaide burgeroorlog in Jemen.

Edo Dijksterhuis