A-Film hoopt op doorstart, titels wel/niet uit roulatie

  • Datum 15-09-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gisteren vroeg distributeur A-Film surséance van betaling aan. Directeur Sim van Veen heeft echter nog hoop op een doorstart. ‘We praten met meerdere partijen.’ Gisteren zouden alle A-Film titels die nu in de bioscoop draaien uit roulatie worden genomen. Vandaag wordt dat weer tegengesproken.

De zeven titels die door A-Film zouden zijn teruggetrokken zijn: Apenstreken (2D en 3D), Belle, De Reunie, De Surprise, Dark Places en Infinitely Polar Bear. Nog niet in bioscoop maar al wel als openingsfilm gedraaid tijdens Film by the Sea is A Royal Night Out. Van die film zou de release zijn uitgesteld. Dat verklaarde Manon de Weerd, voormalig woordvoerder van A-Film, gisteren tegenover HP/De Tijd. Vandaag weersprak een niet nader genoemde woordvoerder dit tegenover het ANP.

Het zal naar verwachting niet lang duren totdat de rechtbank het officiële faillissement van A-Film uitspreekt. Volgens directeur Van Veen zat het einde er al een tijd aan te komen. ‘A-Film draagt acht jaar een historisch hoge schuld met zich mee’, vertelt hij desgevraagd. ‘Toen er een nieuwe directie kwam [na vertrek van oprichters San Fu Matlha en Pim Hermeling, ED] heeft een van de banken de schuld behoorlijk afgewaardeerd, maar het was niet genoeg. De markt verandert snel en krimpt, waardoor de financiële weerstand van het bedrijf snel minder werd. De tegenvallende resultaten van afgelopen zomer waren net het zetje dat we niet konden gebruiken.’

In afwachting van het faillissement en de aanstelling van een bewindvoerder, zijn alle twintig medewerkers van A-Film naar huis gestuurd. Ondertussen voert Van Veen gesprekken met verschillende partijen die A-Film zouden kunnen helpen met een doorstart. ‘Er zijn veel geïnteresseerden, de aantallen verschillen per dag’, zegt Van Veen. Of het gaat om Nederlandse of buitenlandse bedrijven wil hij niet zeggen.

Edo Dijksterhuis