Met 48 richtlijnen de filmset weer op

Op gepaste afstand

De eerste Nederlandse films binnen 1,5 meterregels zijn al gemaakt, maar nu is er ook een protocol dat het werken op de set in coronatijd moet reguleren. De lijst met 48 voorschriften voor de film- en televisiesector is gericht op hygiëne, voorzorgs- en beschermingsmaatregelen en gedragsrichtlijnen. Wie intieme scènes speelt, moet onder strenge controle staan.

De werkgroep onder leiding van voormalig Filmfondsdirecteur Doreen Bonekamp heeft zich voor het protocol zoveel mogelijk gebaseerd op de richtlijnen van de RIVM. De regels zijn bedoeld voor de gehele audiovisuele sector, van speelfilms tot nieuwsprogramma’s en commercials. Ze zijn ook van toepassing op alle aspecten van het productieproces: ontwikkeling, preproductie, productie en postproductie. De werkzaamheden zijn wel onderverdeeld in low, medium en high risk.

De eerste 39 richtlijnen zijn van toepassing op alle risiconiveaus. Ze zijn veelal een naar de set, montagekamer en scriptvergadering vertaalde varianten op de mantra die Rutte wekenlang heeft verkondigd: geen samenscholing, werk thuis indien mogelijk en maak eindeloos alles schoon. Het risico gaat een tandje omhoog zodra er niet met goed fatsoen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. En dat geldt bijna per definitie voor contactberoepen die te maken hebben met kleding/styling/kostuum, make-up/haar, geluid (zenders), stunts, acteren/figureren, presenteren en jureren. Het risico wordt als hoog bestempeld als er geen 1,5 meter in acht kan worden genomen en beschermende kleding onmogelijk is. Hier gaat het vooral om acteurs die intieme scènes spelen. Zij moeten tijdens de opnames zoveel mogelijk in afzondering leven, hun doen en laten wordt gecontroleerd, en op de set staat een health & safety officer (BHV-er corona-style) klaar om ze preventief te testen.

Nog voordat het protocol werd vrijgegeven waren de eerste coronaproof films al gemaakt. Frank Lammers zette Zoom en zijn acterende vrienden in om Groeten van Gerri te maken, over een scheikundeleraar die vanuit huis lesgeeft maar ondertussen hartstikke eenzaam is. Producent Millstreet Films wil de film deze zomer uitbrengen. Op gepaste afstand van Jon Karthaus is al wel te zien, bij Pathé Thuis. In de korte romantische film komen een man en een vrouw elkaar tegen tijdens de lockdown en gaan samen door de stad wandelen.