Filmkrant Lab

Filmkrant Lab is een coachingstraject voor aankomende filmcritici tussen de 18 en 35, georganiseerd door de Filmkrant, Eye en het Nederlands Film Festival. Gedurende bijeenkomsten en individuele feedbacksessies bekwamen de deelnemers zich in allerlei vormen van filmkritiek en krijgen ze een brede introductie in de Nederlandse filmwereld.

Niet alleen geschreven kritiek in de vorm van recensies, interviews en achtergrondartikelen komt aan bod, maar ook video-essays, vlogs en live kritiek in de vorm van inleidingen. De deelnemers schrijven maandelijks voor filmkrant.nl en worden betrokken bij de redactie van de Nederlandse Filmnacht, waarvoor zij vier keer per jaar een bijdrage leveren in de vorm van een inleiding, artikel, interview of andere, audiovisuele journalistieke uiting.

Filmkrant Lab 2019 is inmiddels afgesloten. Op deze pagina vindt u alle artikelen, video-essays en recensies die de deelnemers maakten.


Het Filmkrant Lab bestaat uit tien maandelijkse bijeenkomsten, begeleid door Joost Broeren-Huitenga en Dana Linssen van de Filmkrant en diverse gastsprekers. Bijeenkomsten vinden (onder voorbehoud) plaats in Amsterdam van juli t/m december 2020.

Naast deelname aan alle bijeenkomsten, worden deelnemers geacht maandelijks nog enkele uren te besteden aan het schrijven van hun eigen stukken of produceren van andere vormen van filmkritiek en feedback te geven op het werk van anderen. Tussen de bijeenkomsten door krijgen de deelnemers waar nodig individuele begeleiding.

De enige voorwaarde voor deelname is een grote interesse in film in de breedste zin. Ervaring met filmkritiek (in de vorm van geschreven
stukken, video-essays, vlogs, podcasts, etc.) is een pré, maar niet noodzakelijk; uiteindelijk geven inzicht en pas ie voor film de doorslag. Er is ruimte voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers. Verdere details worden binnenkort op deze pagina gepubliceerd; geïnteresseerden kunnen zich nu al melden via info@filmkrant.nl.


De Nederlandse Filmnacht organiseert speciale voorpremières van nieuwe Nederlandse films en documentaires in de landelijke filmtheaters. De voorpremières zijn gericht op een publiek van jongvolwassenen en bij de film wordt altijd een inleiding of nagesprek met de regisseur of iemand van de cast georganiseerd. Tijdens het Nederlandse Film Festival is er een grote editie van de Nederlandse Filmnacht met een uitgebreid en multidisciplinair randprogramma in verschillende filmtheaters in het land. De Nederlandse Filmnacht is een samenwerkingsverband tussen NFO, Eye, het Nederlands Filmfonds het Nederlands Film Festival en de Filmkrant.