Meld je nu aan voor Filmkrant Lab 2020-2021

Filmkrant Lab is een coachingstraject voor nieuw talent in de filmkritiek tussen de 18 en 35, georganiseerd door de Filmkrant en Eye Filmmuseum. We zoeken eigenzinnige stemmen van jonge filmcritici die nu nog niet gehoord worden in de Nederlandse filmkritiek. Jouw inzichten zijn belangrijker dan ervaring. Dus hou je van schrijven, praten en denken over film: meld je aan!

Gedurende tien gezamenlijke bijeenkomsten van steeds 3 uur en individuele online feedbacksessies ontdekken de deelnemers allerlei vormen van filmkritiek. Denk aan recensies, maar ook aan video-essays, gefilmde of geschreven interviews, podcasts, social media content én live inleidingen en randprogrammering bij films. Het programma haakt aan bij de Nederlandse Filmnacht. Je bent per maand ongeveer 12 uur met het Filmkrant Lab bezig.

Filmkrant-journalisten Joost Broeren-Huitenga en Dana Linssen begeleiden het Lab, en verschillende gastsprekers vertellen je over de ins en outs van de Nederlandse filmwereld. Het Filmkrant Lab loopt van september 2020 t/m maart 2021; fysieke bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam (onder voorbehoud van corona-maatregelen).

Kosten voor deelname zijn €100,- p.p. Er is ruimte voor minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers. Interesse? Meld je voor 1 augustus aan via info@filmkrant.nl. Stuur ons je cv plus een korte motivatiebrief (max. 400 woorden, of max. 3 minuten voor audio/video). We streven ernaar om je uiterlijk 10 augustus te laten weten of je bent geselecteerd.


Benieuwd naar de resultaten van Filmkrant Lab 2019? Op deze pagina vind je alle artikelen, video-essays en recensies die de deelnemers tijdens het Lab maakten, en de eenmalige special die zij als slotstuk publiceerden.


De Nederlandse Filmnacht organiseert speciale voorpremières van nieuwe Nederlandse films en documentaires in de landelijke filmtheaters. De voorpremières zijn gericht op een publiek van jongvolwassenen en bij de film wordt altijd een inleiding of nagesprek met de regisseur of iemand van de cast georganiseerd. Tijdens het Nederlandse Film Festival is er een grote editie van de Nederlandse Filmnacht met een uitgebreid en multidisciplinair randprogramma in verschillende filmtheaters in het land. De Nederlandse Filmnacht is een samenwerkingsverband tussen NFO, Eye, het Nederlands Filmfonds het Nederlands Film Festival en de Filmkrant.