Take 5: Wolf gaat jagen

René Wolf is Hoofd Acquisitie en programmeur van het Filmmuseum, alias Eye Film Instituut Nederland en vertrekt 12 mei voor twee weken naar het Filmfestival Cannes om films aan te kopen die andere distributeurs negeren. Wat hij koopt in Cannes draait volgend seizoen in het filmtheater.
1 Zijn de meeste films in de competitie van Cannes niet al aangekocht voordat het festival goed en wel is begonnen?
Integendeel. Dat was vroeger nog weleens het geval, dat distributeurs ongezien de nieuwste films van bekende regisseurs aankochten. Maar vooral dit jaar is de selectie in Cannes opmerkelijk: veel onbekende namen en nieuwkomers zorgen ervoor dat er nog veel valt te ontdekken. Misschien komt het door de crisis, dat grote filmmakers financiële problemen kregen en hun release moesten opschorten.
2 Hoe werkt die handel precies; je gaat naar Cannes, en dan?
Op de ‘markt’ in Cannes hebben we afspraken met verkopende partijen, we zien welke films in de Benelux nog niet verkocht zijn, gaan mogelijk interessante films bekijken en houden goed in de gaten wat bijvoorbeeld pers en Nederlandse filmtheaterprogrammeurs vinden van films. Dat is overigens nooit doorslaggevend, soms moet je op je gevoel afgaan. Zo vond ik de Turkse film honey in Berlijn heel mooi, maar de meningen daarover liepen sterk uiteen. Twee dagen voor het eind van het festival hebben we die toch aangekocht, en daarna won hij de Gouden Beer.
3 Is er veel concurrentie met andere Nederlandse distributeurs?
Het uitgangspunt van het Filmmuseum is om van een bepaald type film dat past in onze doelstelling de rechten te verwerven voor de Benelux. Dat wil zeggen films met een bijzondere vorm, auteursfilms, of films die wij belangrijk vinden maar die niet per se een commercieel succes zullen worden. Dat zijn bijvoorbeeld films die wel festivalcompetities halen, maar minder aantrekkingskracht hebben op een groot publiek en daarom een te riskante investering zijn voor distributeurs. We gaan dus ook niet meebieden met distributeurs om bijvoorbeeld de nieuwste Almodóvar aan te kopen; zolang er maar iemand in de Benelux die film koopt. Je zou kunnen zeggen dat wij een soort ‘achtervang’ zijn, om belangrijke films aan te kopen die andere distributeurs laten liggen.
4 Waarom moet je per se naar Cannes, je kunt toch ook hier dvd’s bekijken?
Natuurlijk, de inkoop van films gaat het hele jaar door. Maar in Cannes komen echt veel nieuwe titels uit, die je toch het liefst op groot doek wil bekijken. Het is voor inkopers het allerbelangrijkste festival, verkopers uit de hele wereld komen er op af. Naast de festivalprogrammering zijn er ook films te zien die in Berlijn hebben gedraaid of nog in productie zijn, worden er bijvoorbeeld ook de rechten van commerciële actiefilms verhandeld en is er het programma Cannes Classic waarbij pas gerestaureerde kopieën worden getoond en verkocht — voor het Filmmuseum bij uitstek interessant.
5 Zijn er films waar jullie nu al op azen in Cannes?
Het Filmmuseum ontvangt geen subsidies meer om eventuele aankopen te doen, dus moeten we ook een beetje in de gaten houden dat we uit de kosten komen. Gelukkig hebben we een trouwe clientèle van arthouses. We vertonen in slechts twee tot zes zalen per keer, maar de kopieën rouleren langer. Toevallig hebben we r u there van David Verbeek al aangekocht voordat deze was geselecteerd. Daarnaast letten we op films van makers van wie we al meer films bezitten, zoals Manouel de Oliveira en Lee Chang-dong (secret sunshine, nu: poetry). Hopelijk lukt me het om zoveel mogelijk te bekijken, in elk geval op de laatste dag.
Olga van Ditzhuijzen