Take 5: Tanja Elstgeest over conventies
In het programma Re:visie op het Nederlands Film Festival laten onconventionele makers werk zien uit het grensgebied tussen beeldende kunst en film. Curator Tanja Elstgeest over vijf conventies waar het medium film zonder kan.
1 Een verhaal
Het is prettig als films je de ruimte geven om zelf dingen in te vullen. Ik hoef niet per se aan mijn handje door een verhaal te worden geleid. Daarom geniet ik ook zo van de abstracte films van Joost Rekveld. Voor Re:visie ontwikkelde hij #74, een installatie van laserlichtcomposities die op meerdere wanden worden geprojecteerd.
2 De bioscoop
Beeldend kunstenaars die met film werken, denken altijd heel goed na over hoe en waar zij hun film willen presenteren, terwijl filmmakers meestal per definitie uitgaan van de bioscoop. Het duo De Rijke/De Rooij liet dat vorig jaar op een geweldige manier zien tijdens de Biënnale van Venetië. Behalve een film maakten ze ook een bijbehorende ‘bioscoopzaal’ die een ‘white cube’ werd in plaats van een ‘black box’.
3 Dienend geluid
In plaats van het beeld te ondersteunen, kan geluid naast het beeld een zelfstandig, gelijkwaardig leven leiden. Op Re:visie scheppen Edwin van der Heide en de kunstenaarscollectieven Telcosystems en BMB con met live performances een eigen filmische omgeving uit zowel beeld als geluid. Justin Bennet laat in zijn installatie beirut story het beeld zelfs stilstaan en alleen het geluid spreken.
4 Film als beelddrager
Rosa Barba verheft de projector en de filmrol zelf tot kunstwerk in haar installatie pirate spaces. Het is de projector die met een besturingssysteem de filmrol scant, die met behulp van spoeltjes door de hele kamer loopt.
5 Een volledige crew
Veel jonge filmmakers laten zich blokkeren omdat ze denken een enorme crew nodig te hebben om een film te maken. Beeldend kunstenaars gaan eerder in hun eentje aan de slag, met weinig acteurs, of op maar één locatie. Ik ben erg benieuwd naar het derde deel van het drieluik korte films dat Yasmijn Karhof met een kleine crew maakte.
Karin Wolfs