TAKE 5: Frans Bromet over vluchtroutes

  • Datum 03-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Door de nieuwe organisatievorm van de publieke televisie is het voor onafhankelijke film- en televisiemakers steeds moeilijker om hun producties gefinancierd en uitgezonden te krijgen. Frans Bromet over vijf manieren om de omroepen te omzeilen.

1 Een Festival van de Afgewezen Film
Voor films en programma’s die op de plank terecht zijn gekomen. Het festival zal waarschijnlijk in februari plaatsvinden in het Amsterdamse Betty Asfalt complex, maar ook online. De website is in aanbouw. Via een oproep op onze site hebben we al een stuk of 15 aanmeldingen binnen.
2 Dvd-tv
Twee door ons geproduceerde, kant-en-klare documentaires over Nederlandse ontwikkelingsactiviteiten in India en Roemenië worden niet uitgezonden omdat er geen tijdslot meer bestaat voor documentaires met een buitenlands onderwerp. Weg zijn de tientallen duizenden euro’s belastinggeld die er aan zijn besteed. Programma’s op dvd te koop aanbieden in supermarkten zou een manier zijn om het publiek alsnog te bereiken.
3 Een digitaal kanaal voor auteurstelevisie
Nu bestaat er bijna alleen maar industrietelevisie, waarbij het niet uitmaakt of Pietje of Marietje het programma heeft gemaakt. Net als bij de McDonalds, waar het niet uitmaakt wie de hamburger maakt. Ik wil dat de maker weer een belangrijk ingrediënt wordt.
4 Doe-het-zelf cursussen
We geven cursussen aan iedereen die zich graag onze lowbudget-methodiek eigen wil maken voor internettelevisieproductie en narrowcasting. Waar bij ‘broadcasting’ wordt gemikt op een algemeen publiek, is ‘narrowcasting’ gericht op een specifieke groep. Zo hebben we bijvoorbeeld een docusoap gemaakt over een bankkantoor dat in 3000 kopieën door ABN-Amro is gegaan.
5 Op de barricades
We proberen zoveel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de slechte positie van eigenzinnige en onafhankelijke programmamakers en de waanzin die zich in Hilversum afspeelt.

Karin Wolfs