TAKE 5: Cyrus Frisch over reageren

  • Datum 24-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De eerste op een mobiele telefoon gedraaide lange speelfilm is te zien op het International Film Festival Rotterdam, onder de titel waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in afghanistan? Regisseur Cyrus Frisch geeft vijf mogelijke reacties op zijn film en komt met antwoorden.

1 Waarom filmen met een mobiele telefoon?
Nadat het idee voor deze film was uitgewerkt heb ik anderhalf jaar geleden een Sharp 903 aangeschaft om de film mee te kunnen opnemen: uitgerust met een van de beste videocamera’s. Desondanks is de beeldkwaliteit naar filmmaatstaven nog altijd vrij beroerd, en geluid dat klinkt alsof je permanent onder de douche staat. Maar dat was precies wat ik nodig had voor deze film.

2 Wat is de meerwaarde, of is het een gimmick?
Ik heb de telefoon onder meer gericht op gebeurtenissen op het pleintje onder mijn raam in Amsterdam, waar ik de sfeer de afgelopen tien jaar heb zien verharden. Door de magere beeldkwaliteit is niet duidelijk zichtbaar wat er zich afspeelt. Omdat ook de geluidsinformatie minimaal is, moeten de hersens van de kijker in gaan vullen. Die vermoeden het ergste, en daar is het mij om te doen.

3 Amsterdam is toch niet Afghanistan.
Ik heb ervoor gekozen om het verhaal — dat zich voor een groot deel in Amsterdam afspeelt — vanuit de ogen van een getraumatiseerde Afghanistan-veteraan te vertellen. De voornaamste reden is dat het verleden van de hoofdpersoon het aannemelijker maakt dat hij zich bedreigd voelt. Ook als er feitelijk misschien weinig aan de hand is.

4 Is het van belang of dit de eerste is?
Voor sales-agents wel. Deze nieuwe stap in de digitalisering van film is in de afgelopen maanden door diverse regisseurs geclaimd, maar ik ben al twee jaar geleden met deze film begonnen, en er is nog niet eerder een grote internationale première geweest van een lange fictiefilm uit mobiel.

5 Kan ik mijn tijd beter besteden?
Natuurlijk wel. Zo kun je met enkele simpele klikken van de muis het regenwoud redden. Surf naar: therainforestsite.com en klik op: save our rainforests. Iedere klik redt 1 vierkante meter regenwoud. Zo is al meer dan 68.000.000 vierkante meter veilig gesteld!

Karin Wolfs