TAKE 5: Bruno Felix over virtueel filmen

  • Datum 29-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Op 22 april gaat de korte virtuele documentaire my second life van de Amerikaanse regisseur Douglas Gayeton in première op het Amsterdam Fantastic Filmfestival. Daarin vertelt avatar Molotov Alva zijn virtuele scheppingsverhaal en reflecteert hij op het leven voor en in de virtuele wereld van Second Life. De Nederlandse producent Bruno Felix over vijf redenen waarom virtueel filmmaken de toekomst heeft.

1 Onontgonnen terrein
Steeds meer mensen brengen hun tijd in virtuele werelden door, waardoor het interessant wordt daar documentaires over te maken, want daar gebeurt het. Zoals er vroeger documentaires werden gemaakt over exotische gebieden, zo zullen er nu documentaires worden gemaakt over Second Life, want dat is interessant en nog onbekend terrein.

2 Artistieke vrijheid
Waar filmmakers zich normaliter zorgen moeten maken over praktische zaken als goede camera’s, geluids- en belichtingsapparatuur, een team dat op elkaar aansluit, is in de virtuele wereld the sky letterlijk the limit. Alleen het idee telt.

3 Controle over acteurs
Wie virtuele fictie wil maken, heeft 100 procent controle over zijn acteurs: die zien er altijd goed uit, zijn nooit moe en hoeven nooit terug naar hun trailer. Naast controle over het karakter van de acteur heb je bovendien controle over diens buitenkant: hij kan zowel de man op straat zijn, als diens hond of vrouw.

4 Onbeperkt reisbudget
Filmmakers hebben de mogelijkheid om zonder reisbudget de hele wereld over te gaan: van het Paleis op de Dam naar exotische oorden, woestijnen, torens. De wereld is de set.

5 Betere vertoningsplek?
Als steeds meer mensen tijd doorbrengen in digitale werelden, wordt dat ook een steeds betere plek om films te vertonen. my second life is in de eerste week op het internet al 250.000 keer bekeken. Mijn productiehuis Submarine is nu in Second Life een bioscoop aan het bouwen in de vorm van een duikboot, waar de film ook binnen enkele weken te zien zal zijn. Waar die duikboot komt te liggen, weten we alleen nog niet. Amsterdam bleek eigendom te zijn van een of ander bedrijf.

Karin Wolfs