Take 5 – 8 september 2010

Bo van de Graaf

  • Datum 08-09-2010
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het ensemble I Compani van jazz-saxofonist/componist Bo van de Graaf (54) speelt al vijfentwintig jaar filmmuziek, onder meer geïnspireerd door de films van Federico Felllini. Vanaf september treedt I Compani op met het jubileumprogramma Mangiare (‘eetmuziek’ bij fragmenten uit ‘eetfilms’, omdat verjaardagen nu eenmaal een feestdis verdienen), naast een tournee met last tango in paris.

1 Waarom is I Compani opgericht? Dat was eigenlijk een toevalstreffer. Bij de opening van filmhuis Cinemariënburg in mijn woonplaats Nijmegen (inmiddels gesloten en opgegaan in Lux, red.) werd ik gevraagd om live muziek te maken bij de films van Fellini die ze toen vertoonden. Dat was een groot succes, daarna ben ik ermee door het land gaan touren langs de andere filmtheaters en was I Compani een feit.

2 Wat vond Fellini er van? Ik heb hem ontmoet toen hij net klaar was met de opnames van ginger e fred. Rond lunchtijd was het, in Rome in Studio 5 in Cinecittà, tussen alle decorstukken. Ik overhandigde hem mijn langspeelplaat met de muziekbewerkingen. Hij zei: "Mag dat eigenlijk wel?", haha. Maar hij was erg gecharmeerd van mijn plaat en sowieso erg hartelijk. Hij nodigde me uit om nog terug te komen, maar dat is helaas voor zijn dood niet meer gelukt.

3 Wat treft je zo in de muziek in Fellini’s films? Ik ben zelf een nazaat van een Italiaanse circusfamilie, dat circusachtige van Fellini’s films spreekt me erg aan. De muziek van Nino Rota heeft twee lagen, het is vrolijk maar tegelijk cynisch, of treurig. Ik heb de muziek bewerkt, we improviseren ook bij de beelden. Momenteel spelen we muziek bij fragmenten uit last tango in paris, dat juist een broeierige sfeer heeft. Daar spelen ook meer strijkinstrumenten mee. Die film achtervolgt me al mijn hele leven. Ik was ook ernstig verliefd op Maria Schneider.

4 Componeer je zelf ook muziek bij films? Ja, heel veel, maar vooral bij korte films. ik heb nog nooit muziek gemaakt bij een lange speelfilm. Filmmuziek is toch een sluitpost op een begroting, er is simpelweg te weinig geld voor. Dus wordt het meestal in de studio gemaakt. Erg jammer.

5 Live optreden bij filmvoorstellingen is nu toch ook een beetje ‘in’? Cross-over, belevingseconomie… Ja, het zou best leuk zijn om meer gevraagd te worden om live op te treden bij sommige vertoningen. Misschien weten ze me niet te vinden omdat ik ‘helemaal’ in Nijmegen woon. Het wordt steeds interessanter om filmfragmenten en live muziek te combineren. Door de digitale techniek kun je veel interactiever reageren, we hebben nu ook een VJ die ter plekke beelden mixt. We kunnen vrijer omgaan met de muziek en ook meer improviseren Wel wat anders dan vroeger, toen we met stapels 16mm spoelen liepen te slepen.

Olga van Ditzhuijzen

Meer info: icompani.nl