Hollandse Nieuwe 2019: Stefanie Kolk over Eyes on the Road

'Domme grappen en empathische momenten wisselen elkaar af'

Stefanie Kolk. Foto Angelique van Woerkom

In de reeks Hollandse Nieuwe komen negen makers aan het woord wier films op de 39ste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan. Stefanie Kolk over Eyes on the Road: “De loop van een gesprek is als een bootje op een zigzaggende rivier.”

Waar gaat je film over? “Tijdens een schroeiend hete zomer rijden drie vriendinnen terug van een muziekfestival ergens in Europa. We zien hoe ze, klungelig en oprecht, door een moeilijk gesprek navigeren.”

Waarom wilde je deze film maken?Eyes on the Road is een soort mash-up van dingen die in mijn omgeving zijn gebeurd, die ik heb meegemaakt en die me fascineren. De microkosmos van een auto en de sfeer tijdens zo’n lange reis zijn uniek. Het onderwerp waar de meisjes mee worstelen is zwaar, maar daar kunnen ze het natuurlijk niet zes uur lang over hebben. Het gepraat van de meisjes speelt een belangrijke rol in de film. Ik kreeg een beeld voor ogen, een soort dagdroom, van de loop van een gesprek als een bootje op een zigzaggende rivier. Met verschillende vertakkingen die je een andere kant op voeren. Domme grappen en empathische momenten wisselen elkaar af. De meisjes worden heen en weer geslingerd tussen deze momenten, tussen oppervlakkigheden en diepgang. Dat staat elkaar niet in de weg. Het ontroert me hoe goed mensen die dingen samen kunnen laten gaan.”

Mijn volgende film wordt nu eens… “Een Murakami-achtige vertelling in een huis in Parijs, waarin piepjonge aspirant-modellen samenwonen en continu door nieuwkomers worden vervangen. De film gaat over vervangbaarheid.”

Wat zou de Nederlandse film nodig hebben? “Oei, heel veel, hoewel er al veel steeds iets beter gaat. Minder ‘functionele’ scènes die ontstaan zijn vanuit de wens om informatie of een boodschap over te brengen. Meer tegenstrijdigheden. Meer producenten die de tijd nemen hun eigen smaak te ontwikkelen, en de belangrijke recente films hebben gezien. Je merkt na een kort gesprek vaak al wie dat zijn, en ze voegen veel waarde toe.”

Herinner je je een bepalend filmmoment in je leven? “Een jaar alleen in Japan wonen op mijn zestiende. Daar rondlopen als vreemde, en de ervaring hebben dat zelfs het meest vreemde bekend kan worden.”


Eyes on the Road ging op 28 september in première en is nog te zien op het Nederlands Film Festival.