Ole Christian Madsen over SuperClásico

"Argentinië is de absolute tegenpool van Denemarken"

  • Datum 26-04-2012
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ole Christian Madsen

Hoe zou je Christians gemoedstoestand omschrijven? Christian heeft gewoon opgegeven. Hij laat een typische mannelijke reactie zien wanneer het leven tegenzit, zoals bij een scheiding. Mannen hebben dan de neiging om uit te checken en langzaam in te storten. Het begint met een glas wijn teveel, dan een paar glazen en plotseling maken ze geen deel meer uit van de samenleving. Vrouwen zijn zoveel beter in staat zichzelf opnieuw uit te vinden, op te bouwen, mannen blijven hangen in zelfmedelijden.

Dan kun je maar beter naar Argentinië gaan? Argentinië is het perfecte medicijn. Om in Zuid-Amerika te kunnen functioneren moet je middenin het leven staan. Het is dus ideaal om iemand die bijna dood is naar een plek als Buenos Aires te brengen. Voor mij is Argentinië de absolute tegenpool van Denemarken. Het is niet goed georganiseerd, weinig functioneert er en de corruptie is groot. Maar de mensen zijn vriendelijk en ruimdenkend, zeer gepassioneerd en staan altijd voor elkaar klaar. Denemarken is het tegenovergestelde: we hebben onze zaakjes in orde, maar mensen bekommeren zich totaal niet om elkaar. Je zou het moeten kunnen combineren, dan krijg je het perfecte land.

Christian moet ook al niets hebben van de lokale druif. Iedereen die Christian ontmoet, heeft een passie voor iets. Behalve hijzelf, hij is zijn passie voor wijn vergeten, en daarmee zijn passie voor het leven. Niet zo lang geleden werd de Malbec beschouwd als een wat wrange, scherpe druif. Maar de laatste tien jaar is heel hard gewerkt aan de opwaardering, met als gevolg dat tegenwoordig sommige van ’s werelds beste wijnen van Malbec-druiven zijn gemaakt.

Boca Juniors of River Plate? Ik ben echt een Boca-fan. Die voetbalpassie zit daar ongelooflijk diep. We hebben een scène waarin rivaliserende supporters elkaar in twee taxi’s naar het leven staan. Ik wou het over the top brengen, maar dat is onmogelijk. In het echt gaat het er nog intenser aan toe. Tijdens de Superclásico vallen er meestal doden. Mijn favoriete personage is voetballer Juan. Een succesvol voetbalspeler met een heel eenvoudige filosofie. Hij ziet het leven als één groot feest. Ik wou dat ik zo was, maar helaas, ik ben het tegenovergestelde.

Mark van den Tempel