Hollandse Nieuwe 2024: Rumi Kaul over Klas

‘Ik zag zowel het belang van het onderwijs als de problematiek binnen de scholen’

Rumi Kaul. Foto: Charles Hardy

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier film of serie op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? “Als op een onderbezette basisschool een klas wordt opgedeeld, probeert een stagiair een verschil te maken binnen een systeem dat hij niet begrijpt, en probeert een charismatische scholier een revolutie te ontketenen binnen een school die er nooit voor hem is geweest.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Scenarist Sam Dijkstra en ik hebben op vele scholen gewerkt. Daar werden we met zowel het belang van het onderwijs als de problematiek binnen de scholen geconfronteerd – dingen zoals onderadvisering, lerarentekort en ongelijkheid. Toen Sam aan mij een concept pitchte voor een korte film die zich in het onderwijs afspeelt, voelde het daarom als de meest logische keuze om samen dit project aan te gaan. Een waanzinnig creatief proces met een geweldige crew en cast volgde, met veel hart voor het onderwerp en de film.”

3. Wat is je droomproject en waarom is het nog niet gemaakt? “Ik heb er wel meer dan één. Ook denk ik dat elk project een droomproject is, of zou moeten zijn. Dus dat is mijn nieuwe project, wat dat ook mag worden! Ik sta nog relatief aan het begin van mijn carrière, dus dat is de reden waarom mijn droomproject nog niet gemaakt is.”

4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “In plaats van te focussen op wat er ontbreekt in de Nederlandse film wil ik graag zeggen wat ik steeds meer zie: een jonge generatie makers met veel liefde en kennis over cinema die ambitieus zijn in het ontdekken van hun eigen identiteit als maker. Wat mij betreft belooft de toekomst veel interessants.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Volgens mij zit ik er nu in. Ik ben hele goede vrienden met de scenarist van de film, Sam Dijkstra, waar ik ook mee samenwoon. Ook was hij regieassistent van deze film. Onze band is heel close maar als je daar ook nog het maken van een film aan toevoegt krijgt het nog een extra dimensie. Dat maakt dit zo’n romantisch verhaal waar je later als oude vent op terugkijkt, en denkt van: wauw wat een tijd was dat.
“Filmmaken creëert interessante relaties. Ook met de rest van de crew en cast trouwens. De gezamenlijke inspanning voor dit project was bijzonder. Iedereen heeft met zoveel liefde en inzet gewerkt aan deze film, dat maakt me bescheiden. Dit project zal met terugwerkende kracht absoluut bepalend zijn geweest.”


Klas gaat in première op het Nederlands Film Festival 2024.