Hollandse Nieuwe 2023: Jos Stelling over De dans van Natasja

'Waardering voor het immense avontuur van het filmmaken ben ik te zelden tegengekomen'

Jos Stelling. Foto: Mark de Blok

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier film of serie op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over?De dans van Natasja is een tragikomedie over afscheid nemen en eenzaamheid. Het vertelt het verhaal over de wereldvreemde Daantje en de Russische ballerina Natasja. Natasja heeft het wel gehad met mannen en moet aanvankelijk niets van de vreemde Daantje hebben. Na een noodlottige samenloop van omstandigheden besluit Natasja terug te keren naar de plek van haar jeugd, de datsja van haar oma, ver weg van de bewoonde wereld. Daantje gaat met haar mee. De cast bestaat uit Willem Voogd, Anastasia Weimar, Hadewych Minis, Gène Bervoets, Bram Reurink, Jan Bijvoet, Michiel Romeyn en Loek Peters.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Uit nieuwsgierigheid en er was al heel snel geen weg meer terug.”

3. Ooit maak ik nog eens… “De afgelopen jaren heb ik daar niet meer over nagedacht.”

4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Beleidsvisie. Kleine filmlanden zouden zich moeten concentreren op de auteursfilm en daarmee in essentie de makers moeten vertrouwen. Voor de heiligverklaring van het scenario moeten er mensen zijn die scenario’s kunnen lezen en op waarde kunnen schatten en waarderen. Die heb ik hier nog nooit ontmoet: dat is dan ook artistiek gezien nagenoeg onmogelijk. Waardering voor het immense avontuur van het filmmaken ben ik te zelden tegengekomen. Volgens goed Nederlands gebruik is de switch naar ‘het verdienmodel’ simpel en snel gemaakt. De (auteurs)film is een collectief bouwwerk, waarbij het geheel meer is dan de som der delen en waarvan het scenario pas wordt voltooid bij de eindmixage.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Een vier uur durend gesprek met de Chinese regisseur Zhang Yimou op een filmfestival in Moskou halverwege de jaren tachtig.”


De dans van Natasja gaat in in première tijdens het Nederlands Film Festival. Paradiso Filmed Entertainment brengt de film vanaf 11 januari 2024 uit in de filmtheaters.