Hollandse Nieuwe 2023: Jacqueline van Vugt over Crossing

'Ik heb mijn angst als moeder en mijn ervaringen in West-Afrika bij elkaar gebracht'

Jacqueline van Vugt. Foto: Carmen Kemmink

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier film of serie op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? “De internationale film Crossing speelt zich af tijdens de overtocht van Marokko naar Spanje. Drie verhaallijnen kruisen elkaar, verbonden door liefde en de angst voor verlies. Vertwijfeld proberen de personages de oversteek naar de ander te maken, maar hun onmacht laat ruimte voor het onvermijdelijke – het lot keert het tij.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “In het script van Crossing heb ik mijn angst als moeder en mijn ervaringen in West-Afrika als kind, volwassene en filmmaker bij elkaar gebracht. De veerboot tussen Marokko en Spanje vormt de brug tussen Afrika en Europa, tussen arm en rijk, tussen rust en onrust. De personages komen allemaal uit verschillende werelden, en toch delen zij dezelfde menselijke problemen. Dat wil ik laten zien. In retrospectief komen deze thema’s terug in al mijn films.”

3. Ooit maak ik nog eens… “de speelfilm Charley, over een moeder en dochter die een stand runnen op de kermis. Ook maak ik de speelfilm Zenith, en de serie EDDIE en ERIC. Ook maak ik De dresser. Ook maak ik… er zit nog zoveel in het vat. Ik heb zoveel mooie plannen liggen. Het script van Charley is af en ik kan het nog indienen bij het Filmfonds. Maar ik zou de film eventueel ook in het buitenland kunnen maken.”

4. Waaraan ontbreekt het in de Nederlandse film? “Het ontbreekt wat mij betreft vooral aan twee zaken. Ten eerste de auteursgedachte. De visie van de auteur-schrijver en regisseur moet leidend zijn in het maakproces, waardoor de auteursfilm een geheel eigen karakter kan houden. De auteur moet ook deel uit kunnen maken van het productieteam. Dan krijg je bijzondere films net als in de landen om ons heen. Ten tweede moeten acteursregie en kennis hierover serieuzer worden genomen. Als je de repetitietijd van de regisseur met de acteurs verlengt tot minstens enkele weken – net als in de VS – dan kunnen de acteurs zich het personage in de film echt eigen maken. Dan worden die personages mensen van vlees en bloed en geen typetjes. Tijdens het draaien geeft dit enorm veel ruimte en bespaart het op de financiën.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? I know that feeling”, Nastassja Kinski – in een rode trui – in de film Paris, Texas. Een bepalend filmmoment in Crossing is de ruzie tussen Iris (Hadewych Minis) en Wouter (Gijs Naber) in de kapiteinshut. Eindelijk barst de bom en komen hun geheimen en diepste gevoelens voor elkaar naar boven; ze kunnen niet meer verder maar hebben elkaar zo lief.”


Crossing gaat in première op het Nederlands Film Festival. Gusto Entertainment brengt de film vanaf 7 december 2023 uit in de filmtheaters.