Hollandse Nieuwe 2022: Patty Stenger over Fly

Patty Stenger. Foto: Annemarieke van den Broek

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? “In Fly probeert een dochter te bepalen wat het beste is voor haar oude moeder. Maar haar moeder wil roken, drinken en vrijen. Sterven gaat ze toch, dan liever met plezier. De animatie werd gemaakt door Mackenzie Fincham.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “De inspiratiebron is mijn eigen oude moeder. Ze wil alleen nog taart eten. Ik probeerde haar steeds op gezondere gedachten te brengen, tot ik me realiseerde dat geneugten belangrijker zijn. Grappig detail: mijn moeders schaterlach klinkt in de film, want zij heeft de stem ingesproken van de moeder in Fly.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “een combinatie van animatie en live action.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Geld, goede oorspronkelijke scenario’s en meer oog voor animatie.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Dat zijn er velen. Het eerste dat me te binnen schiet is een fragment uit een film van Buñuel waarin een gezelschap op een wc aan tafel zit en zich af en toe terugtrekt in een klein hokje om besmuikt te eten. Film moet blijven verrassen en ontregelen.”


Fly is te zien op het Nederlands Film Festival.