Hollandse Nieuwe 2021: Zoë Kiani over English Breakfast

Zoë Kiani. Foto: Peter Marcus

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? In English Breakfast kiest een Iraanse tiener er in 1979 voor om aan het opkomende islamitische regime in zijn land en zijn religieuze familie te ontsnappen. Daarmee laat hij ook een liefhebbende familie achter. Bij aankomst in een hotel in Londen wordt hij geconfronteerd met een enorme cultuurschok. Daarbij twijfelt hij eraan of hij de afkeuring van zijn vader wel getrotseerd heeft. Hij worstelt zich langs deze obstakels heen om zijn weg te vinden in deze nieuwe wereld.

2. Waarom wilde je deze film maken? Mijn eigen biculturele achtergrond heeft mij altijd geïnspireerd en laat mij op mijn eigen manier naar de (film)wereld kijken. Ik vind de vertegenwoordiging van migranten in de westerse media vaak te eenzijdig. Het label migrant is, vooral  in de context van het Midden-Oosten, een thema geworden, wat de mensen en hun unieke culturen sterk tekort doet. Toen ik Majid ontmoette en zijn verhaal hoorde zag ik een prachtige kans om een klein, uniek en persoonlijk verhaal te verfilmen met een universele boodschap, waarin de dagelijkse worstelingen maar ook de overwinningen van een migrant naar voren komen. Mijn wens was een film te maken die de cultuur eert en waarin elk mens met een soortgelijke ervaring zich kan herkennen.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… ook een fictieverhaal gebaseerd op de realiteit. Ook hier zal het contrast tussen culturen een rol spelen, maar de nieuwe film focust meer op de psychologie achter destructieve liefde, in een andere groep in onze samenleving die eendimensionaal wordt geportretteerd in de media.

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? Ik denk de Nederlandse film meer verhalen nodig heeft vanuit perspectieven die we niet gewend zijn. Verhalen die ons uit onze comfortzone halen en daarmee ons inlevingsvermogen en onze horizon verbreden. Het zou mooi zijn om meer films te zien die onze verschillen respecteren en onze gelijkenissen als mens vieren.

5. Herinner je je een bepalend filmmoment in je leven? Het is niet een specifiek moment dat ik zou kunnen aanwijzen in de tijd maar er is een periode geweest op de Filmacademie dat ik me realiseerde dat ik ineens plezier haalde uti mensen, situaties of plekken waar ik vroeger ongemakkelijk van zou zijn geworden. Alles kon een mogelijke scène zijn in een film waardoor ik dingen veel meer ben gaan waarderen voor wat ze zijn.


English Breakfast gaat op 28 september in première op het NFF.