Hollandse Nieuwe 2021: Tim Bary over Dunya

Tim Bary. Foto: Sander Erdmann

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? Mijn documentaire Dunya vertelt het coming-of-age-verhaal van de negentienjarige Dunya die samenwoont met haar moeder. Het gaat over de worsteling van iemand die moet leren los te laten om ruimte voor zichzelf te vinden.

2. Waarom wilde je deze film maken? Toen ik Dunya en Sabine voor het eerst sprak, werd ik geraakt door hoe ze met elkaar omgingen. Het zangtalent van Dunya was de eerste trigger, maar het verhaal zat toch dieper en dat wilde ik laten zien.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… iets heel anders. In september ga ik in samenwerking met Dutch Mountain Film en Human, gesteund door het NPO-fonds, een nieuwe roadmovie-documentaire draaien over een vriendengroep die in de platte aarde gelooft.

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? Eigenheid is erg belangrijk. Je moet de maker kunnen blijven zien. En er zou wat meer geëxperimenteerd mogen worden. Ik denk dat er nog veel valt te ontdekken op het gebied tussen fictie en docu. Dat zou ik willen onderzoeken.

5. Herinner je je een bepalend filmmoment in je leven? Toen ik in 2014 mijn allereerste documentaire had gemaakt, Tweemansleger is mijn naam, een intiem portret over twee jongens uit Heemskerk die een droom hadden om rapper te worden. Bij het maken van die film ontdekte ik voor het eerst hoe bijzonder het is om een documentaire te maken. Om midden in een totaal nieuwe wereld te staan en dit vast te leggen. En daarbij ook te leren van nieuwe mensen die je niet tegenkomt in je eigen bubbel en dat dingen in het echt vaak veel krankzinniger en mooier zijn dan als je het zelf bedenkt. Het zijn waardevolle herinneringen die je voor de rest van je leven met je meedraagt. Na dit avontuur en bevestiging van docenten bij m’n eindbeoordeling, wist ik zeker dat ik me wilde verder ontwikkelen op het gebied van documentaire. Daarna heb ik me aangemeld bij de HKU.


Dunya gaat op 26 september in première op het NFF.