Hollandse Nieuwe 2021: Margot Schaap over Drijfzand

Margot Schaap. Foto: Theunis Zijlstra

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de nieuwe editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen.

1. Waar gaat je film over? Drijfzand gaat over hardnekkige patronen binnen een moeder-dochterrelatie. Suze woont met haar man en kind op Texel en heeft een rustig en overzichtelijk leven. Als haar moeder haar onverwachts bezoekt en de mededeling doet dat ze ernstig ziek is, komt de relatie tussen hen op scherp te staan.

2. Waarom wilde je deze film maken? Ik was zwanger van mijn eerste dochter en raakte geobsedeerd door het doorgeven van patronen in een moeder-kindrelatie. Tijdens het schrijfproces van de film werd mijn tweede dochter geboren en tijdens de post-productie mijn derde dochter. De vraag heeft een andere invalshoek gekregen nu ik wat langer moeder ben en me (vaak) meer moeder dan dochter voel, maar hij is nog steeds relevant.

3. Mijn volgende film wordt nu eens… een fictief, hyper-subjectief filmdagboek.

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? Films die een bepaalde mate van betrokkenheid en medeplichtigheid vragen en die de kijker niet onderschatten. Films waaraan je je als kijker verbindt. En praktischer: meer tijd. Ik heb het als enorm verrijkend ervaren om veel tijd te hebben om te ontwikkelen, en te repeteren.

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? Het zien van Abel van Alex van Warmerdam op het Nederlands Film Festival, als vijftienjarige. Ik vond het een fascinerende ervaring en dacht: dát wil ik ook maken. Uiteindelijk maak ik heel ander soort films, maar het was wel een eyeopener.


Drijfzand gaat op 29 september in première op het NFF en draait vanaf 21 oktober landelijk in de bioscoop.