Hollandse Nieuwe 2020: Marine Meijer over Carrousel

Marina Meijer. Foto: Bibian Bingen

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Marina Meijer vertelt over haar documentaire Carrousel, die te zien is in het programma Forum van de Regisseurs.

1. Waar gaat je film over? “De documentaire Carrousel speelt zich af in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans, waar jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond weer op weg worden geholpen. In confronterende close-ups, waar de jongens uit los lijken te willen breken, filmde ik een jaar lang de indringende interacties tussen hen en hun bevlogen begeleiders. Impliciet vertelt de film een groter verhaal over sociale ongelijkheid en het essentiële belang van oprechte aandacht.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Omdat wij in zekere zin allemaal blind zijn en een spiegel nodig hebben om naar onszelf en anderen te kijken. Als individuen en als maatschappij.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “opnieuw iets wat ik zelf film, in mijn eentje. Ik werk het liefste in vrijheid en wil graag zoveel mogelijk tijd doorbrengen bij de mensen die ik mag filmen. Dat is wat ik het allerliefste doe, bij hen zijn. Het filmen is slechts een onderdeel daarvan.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Eigenzinnige makers die hun eigen pad durven te volgen en een flexibele omgeving die daar ruimte voor biedt. Inclusief een subsidielandschap dat daar oog voor heeft en inhoud boven praktische regeltjes plaatst. En natuurlijk nog meer bitterballen, daar zijn er nooit genoeg van.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Toen de stoere zeebonk uit mijn eindexamenfilm begon te huilen toen hij zijn gezicht groots op de filmposter zag staan; toen ik met een stralende Dona Alva door de Braziliaanse dorpsstraatjes struinde om aan iedereen onze film te vertonen; en toen Tayfun uit Carrousel iedereen uit onze wijk trots vertelde dat hij op tv te zien was, van zijn collega’s tot zijn favoriete coffeeshop-uitsmijter. Dat zij allen trots waren en zich eindelijk gezien voelden, precies zoals ze zijn.”


Carrousel is online te zien op het Nederlands Film Festival.