Hollandse Nieuwe 2020: Festus Toll over When You Hear the Divine Call

Festus Toll (foto: Sanjin Hadzalic)

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Festus Toll vertelt over zijn in het kader van Teledoc Campus ontwikkelde korte documentaire When You Hear the Divine Call.

1. Waar gaat je film over? “In mijn documentaire When You Hear the Divine Call reis ik af naar het geboorteland van mijn moeder: Kenia. Mijn oom Michael was 22 jaar oud toen hij in 1990 zijn gezin verliet, op zoek naar ‘groener gras’ in Europa. Na bijna dertig jaar besloot hij terug te keren naar Kenia. In mijn film reis ik mijn oom achterna en onderzoek ik op poëtische wijze wat ‘thuis’ betekent voor hem, voor mijzelf en voor mijn pasgeboren neefje Genson. Morele vraagstukken, de zoektocht naar identiteit, oud en nieuw beeldmateriaal komen samen in een korte documentaire over de betekenis van thuis voor een Europees-Afrikaans kind.”

2. Waarom wilde je deze film maken?When You Hear the Divine Call, gemaakt tijdens het Teledoc Campus talentontwikkelingstraject, is in zekere zin een vervolg te noemen op mijn vorige film. Ik studeerde in 2017 af aan het AKV St. Joost in Breda met mijn film We Will Maintain. Een erg persoonlijk documentaire over mijn familie, mijn afkomst en de Nederlandse samenleving, waarin ik experimenteerde met verschillende stijlen en vertelvormen. In datzelfde jaar werd mijn neefje Genson geboren. Het voelde alsof mijn documentaire zoektocht nog niet klaar was. Genson en ik delen samen een Europees-Afrikaanse identiteit, en ik merkte dat ik meer kwijt wilde over ons verhaal.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “Hopelijk een lange documentaire. Maar ik zou voorlopig nog wel door kunnen met een nieuwe korte documentaire. Ik leer namelijk steeds meer met elke film die ik maak en ik wil mijn eigen signatuur binnen het filmmakerschap verder ontwikkelen.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig?  “Meer makers van verschillende achtergronden, meer risico’s en meer drang om te vernieuwen. De Nederlandse cinema heeft wat meer kleur nodig. Er zijn genoeg talentvolle regisseurs te vinden die niet aan de Filmacademie of een andere hbo-filmopleiding hebben gestudeerd. Ik ben daar zeker optimistisch over en verwacht wel dat veel jonge talenten hun weg zullen vinden naar de filmindustrie.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Het afronden van elke nieuwe film om die vervolgens te kunnen delen met het publiek is voor mij altijd een bepalend moment in mijn leven. Het voelt een beetje alsof je je baby de grotemensenwereld in stuurt. Ik moest trouwens ook een traan wegpinken toen Mufasa vanuit de wolken Simba toesprak tijdens de CGI-remake van The Lion King vorig jaar.”

When You Hear the Divine Call wordt uitgezonden op zondag 8 november bij de VPRO op NPO 3.