De uitgedunde selectie van Cannes 2020

The French Dispatch

Om 18:00 uur vanavond heeft Thierry Frémaux, de directeur van het filmfestival van Cannes, de officiële selectie bekendgemaakt van de 2020-editie. Die beslaat 56 titels, die voorzien van de bekende lauwertakken in de aftiteling, vertoond worden in bioscopen en op andere festivals.

Zo’n troostprijs is natuurlijk alleen interessant voor beginnende filmmakers voor wie het Cannes-stempel een boost kan zijn in theatrale vertoning. Erkende namen en films waar al lang op gewacht werd, zullen liever even passen en kiezen voor een ander festival dat wel doorgaat, bijvoorbeeld Venetië. Maar voor iemand als François Ozon, wiens Été 85 binnenkort toch in roulatie gaat in Frankrijk, is er weinig te verliezen. Hij heeft op de selectielijst van Cannes gezelschap van onder andere Wes Anderson (The French Dispatch), Naomi Kawase (True Mothers), Steve McQueen (Lovers Rock en Mangrove) en Thomas Vinterberg (DRUK).

Met veertien films is de officiële competitieselectie een derde kleiner dan vorig jaar. Ruim twee keer dat aantal valt onder het kopje The Newcomers en The First Features. In de laatste categorie valt Falling op, het regiedebuut van acteur Viggo Mortensen.