Tiger en Big Screen Competition groter op 50ste editie IFFR

IFFR-directeur Vanja Kaludjercic

In de aanloop naar de 50ste editie van het International Film Festival Rotterdam kondigt de nieuwe directeur Vanja Kaludjercic veranderingen in het programma aan en uitbreiding van het programmeursteam. De omvang van zowel de Tiger als de Big Screen Competition wordt groter en er komt een nieuwe sectie getiteld Harbour.

Het programma Bright Future blijft bestaan maar niet meer als competitie waardoor het aantal films in de Tiger Competition toeneemt. In plaats van twee worden er voortaan drie prijzen uitgereikt: één Tiger Award en twee Jury Awards voor buitengewone artistieke prestaties.

Ook de Big Screen Competition, het platform bedoeld om arthouse films in de schijnwerper te zetten en aan internationale distributie te helpen, wordt uitgebreid. De Ammodo Tiger Short Competition blijft ongewijzigd als de hoofdcompetitie voor korte films, met drie gelijkwaardige prijzen.

De jubileumeditie kent een belangrijk nieuw element: Harbour. Deze sectie wordt het grootste programma van het festival. Harbour staat volgens het persbericht van het festival voor “de multi-dimensionaliteit van het festival en zijn status als veilige haven voor diverse kwaliteitsfilms”.

Limelight blijft gewoon voortbestaan als programma met arthouse-hoogtepunten van het afgelopen  jaar. Regained is omgedoopt tot Cinema Regained, maar gaat nog steeds over de geschiedenis van cinema. Het programma met beeldende kunst wordt samengevat onder de vlag Art Directions. En dan zijn er natuurlijk ook nog gesprekken met filmmakers en masterclasses.

Het programmeursteam van het IFFR is grotendeels hetzelfde gebleven. Wel is er een belangrijke naam aan toegevoegd: Giona Nazzaro. Hij heeft een verleden als hoofdafgevaardigde van Venice Critics’ Week en curator van Visions du Réel (Festival de cinema de Nyon) en heeft voorheen programma’s samengesteld voor festivals in Rome, Florence en Turijn. Ook zijn er verschillende nieuwe programmeurs aangesteld voor diverse territoria.